Начало Избрани Ваулс се извини на Мик Шумахер: „Специален“ използвах в контекста на многократни...

Ваулс се извини на Мик Шумахер: „Специален“ използвах в контекста на многократни шампиони като Сена и Хамилтън

2414
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер; снимка: Майкъл Потс

Джеймс Ваулс се извини на Мик Шумахер за определението си, че 25-годишният пилот „не е специален“. Шефът на Уилямс го каза, докато правеше разбор на опциите, които е имал за мястото на Логан Сарджънт. Думите му бяха много коментирани и Тото Волф бе попитан какво мисли за изявлението на бившия главен стратег на Мерцедес.

„Ясно е, че познавам Джеймс отдавна. Той е стратег. Понякога казва някои неща прекалено прямо. Можеше да пропусне това изявление. Мик е спечелил всичко възможно (преди F1) от Формула 4 през Формула 3 до Формула 2. След това работи в среда с Гюнтер [Щайнер], който е брутално труден. Това може би не му бе нужно, за да се развие като пилот. Ето защо Мик заслужаваше шанс. Ако не му го дадеш, не би трябвало да коментираш. Оставяш всички да си живеят живота. Това е моето мнение“, заяви ръководителят на Мерцедес в F1.

„Джеймс е умен и се напасва в ролята на шеф на отбор. Можеше да си избере думите. Мик бе смазан в средата на Хаас. Но всеки отбор взима решения сам за себе си в съответствие с най-добрите интереси на екипа. Във всеки тим се взима и решение как да говорят за пилотите си пред медиите“, каза още Волф.

Използваният от Ваулс израз „Мик не е специален“ предизвика толкова реакции, че накрая шефът на Уилямс уточни какво е искал да каже. Гюнтер Щайнер – при всички нападки срещу него за отношението му към сина на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер докато и двамата бяха част от Хаас – никога не тръгна да разяснява думите си по адрес на пилота. Шефът на Уилямс обаче реши, че обяснение в крайна сметка е необходимо.

„Това, което се наби във вниманието, бе определението „специален“ в контекста на Мик и искам да го изясня. На първо място, аз не съм тук, за да говоря лоши неща за Мик. Той е част от отбор с титли, избрал го свой резервен пилот и за това има прекрасни причини. А те са, че е невероятно силен кандидат“, посочи Ваулс.

„Определението „специален“ използвах в контекста на многократни световни шампиони – като Аертон Сена и като Люис [Хамилтън]. Това очевидно е глупаво заради сравненията“, продължи Ваулс

„Мик имаше някои трудни моменти, направи изключителен прогрес, в момента е в много силен отбор. Нашето решение се основава на факта, че искаме да работим с академията си и нашите пилоти. Извиних се на Мик. Той не е искал нищо, но за мен бе важно, защото сме близки и цялото нещо се получи напълно погрешно. И преди всичко исках да съм кристално ясен. Не се съмнявам в неговите възможности, но ние – Уилямс – трябва да се придържаме към академията си и точно това правим“, допълни шефът на отбора от Гроув.

С обявяването на Андреа Кими Антонели за титуляр в Мерцедес догодина във Формула 1 пък останаха само две непотвърдени пилотски позиции за 2025 г. Едната е във Виза РБ, където ще изберат някой от пилотите с договор с Ред Бул. Така остава само мястото в Заубер/Ауди, за където от време на време се споменаваше името на Мик Шумахер. Според последните информации обаче основните кандидати за позицията са Валтери Ботас и Габриел Бортолето от академията на Макларън, който днес от последно място на стартовата решетка на пистата Монца спечели основната надпревара от 11-ия кръг на Формула 2 в Италия.

Гуаню Жу вече каза, че очаква да остане без място за 2025 г. в F1. Китайският пилот добави, че това едва ли ще го разстрои особено, както и че няма нищо против да загуби тази битка от настоящия си съотборник Ботас. Жу е имал контакти с хора от други серии, които биха искали да го вземат да се състезава при тях. Той подчерта, че фокусът му продължава да е Формула 1 и бъдещето му все още не е решено.