Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във Ферари очакват подобренията по колата да донесат 0,3 сек в обиколка

Във Ферари очакват подобренията по колата да донесат 0,3 сек в обиколка

2850
0
Ферари
снимка: Любомир Асенов/lap.bg

Иван Тенчев, Имола. С огромен интерес се очаква утре появата на обновения болид на Ферари на пистата Имола. Промените са наистина значителни и част от тях бяха вече разкрити по време на филмовия ден на домашното трасе Фиорано. Този уикенд обаче всичко ще бъде проверено реално на пистата. При това изглежда, че Скудерията ще има възможност да изпита всичко при доста променливи условия, защото прогнозите са за възможни превалявания, които започнаха от днешния ден. Състезанието вероятно ще бъде на мокро.

Италианците говорят за В версия на модела или Ферари SF-24 2.0, защото промените са свързани с оформянето на напълно нова форма на кутиите за радиаторите

Те са с много по-тесен отвор, за да се освободи възможно най-голямо пространство за по-голям поток под тях към пода на колата. Тази промяна е свързана с изменение на пода, както и на самия корпус на болида.

Крилата също са нови и сега ще бъде избрана тяхната окончателна конфигурация. Според слуховете подобренията трябва да донесат поне 0,3 сек по-добра скорост на обиколка. Данните от тунела и симулациите обаче трябва първо да бъдат потвърдени на пистата. Промените са сходни с тези при Макларън, за които ви разказваме подробно в последния брой на списание ClubS1.

Важно е да се отбележи още, че според италиански колеги има промени и в системата на охлаждане, пак свързани с новите форми. Те могат да променят режимите и начина на използване на задвижващата система. Формата е оптимизирана и с премахването на вертикалните прорези около кокпита, които работеха като S-Duct и отвеждаха фина струя встрани. Сега там има нови допълнителни крила, които да насочват струята около кабината и назад. Самият преден ръб на кутиите е с нова форма и нова позиция, за да се разрязва въздухът по-добре и чисто назад.

„Голямата ни стъпка напред този сезон е в състезателното темпо“, коментира шефът на Ферари Фредерик Васьор в навечерието на състезателния уикенд на Имола

„Намалихме в голяма степен проблемите, дори при стратегиите. Сега вече правим много по-добри избори. Свършената работа ни се отплаща, особено като се има предвид колко точки изтървахме миналата година. Това определено е добър знак за бъдещето“, допълни ръководителят на Ферари в Гран при.