Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във Ферари остават предпазливи

Във Ферари остават предпазливи

46
0

Фернандо Алонсо и Фелипе Маса останаха на минимална разлика от победителя в петъчния ден Себастиян Фетел, като заеха втора и трета позиция. Това разбира се повиши настроението както в бокса на Червените, така и по трибуните, но все пак двамата пилоти остават пределно предпазливи. В крайна сметка „ние изглеждаме доста добре“, но противниците били трудни за оценяване.

„Определено сме доволни от постигнатото и в двете тренировки“, усмихваше се Алонсо. „Изпробвахме няколко нови аеродинамични решения и събирахме данни, за да може да стигнем до правилните решения за утре и неделя. На това трасе аеродинамичното притискане не е особено нужно, както всички знаят, но все пак трябва отново да се търси компромис, за да не се губи стабилността при спиране. Високата скорост определено е много важна, но тя не е всичко.

Направихме известни промени между двете сесии и смятам,че те бяха в правилната посока. Трябва обаче да внимаваме, защото не само ние карахме с различни количества гориво и вече сме виждали, колко голяма може да е разликата между петъчния и съботния ден. Затова и не искам да давам прогнози.

Трябва да се концентрираме върху работата си, но със сигурност няма да е лесно, защото Ред Бул изглеждат силни и тук, а Макларън са толкова добри, колкото и очаквахме.“

Маса от своя страна също изказа умерен оптимизъм. След като направи грешка в решителната обиколка във втората сесия на Параболика и мина през чакъла, той загуби шанса си да изпревари Фетел и Алонсо.

„Направих всичко възможно, дори опитах приоми, които Кими показва в рали шампионата“, шегуваше се Маса. „Определено имах късмет. Бях в бърза обиколка, но пред мен се появи Михаел (Шумахер – б.а.) и излетях от трасето. Продължих обаче да натискам газта с надеждата, че ще избегна удар с мантинелите. За щастие всичко мина без повече проблеми и се прибрах в бокса.

Въпреки тези проблеми, това определено бе добър ден за нас. Продължаваме да подобряваме представянето си, което е радващо. Все пак имаме още доста работа.

Имахме известни проблеми в началото на деня, но после намерихме много добри настройки и подобрихме значително времената си. Определено съм доволен от колата. Събрахме достатъчно данни, за да се подготвим подобаващо за най-важното състезание за Ферари.“

„Доволни сме от днешния ден“, радваше се и шеф инженерът Крис Дайър. „Имахме доста предвидена работа за днешния ден и успяхме да свършим повечето от нея. Фелипе излетя при последния си опит от пистата, но за щастие колата и той останаха без сериозни поражения.

Фернандо събра добро количество данни. Изпробвахме доста аеродинамични варианти, като използвахме и системата за обтичане на задното крило. Гледайки времената, определено сме в правилната посока, но все още не са ясни количествата гориво на останалите.“

„Сърцето ми определено спря за момент, когато видях как Фелипе напуска пистата“, обясни и тим шефът Стефано Доменикали. „Определено имаше късмет, че не удари мантинелите. Освен това не успя да подобри и времето си, въпреки че по всичко изглеждаше, че ще го направи.

Все пак времената от петък не са толкова показателни, както знаем. Важното е, че събрахме добро количество данни. Това е много важно състезание за нас, защото е нашето домашно състезание. Освен това продължаваме да се борим и в двата шампионата. Ще дадем всичко от себе си, за да зарадваме нашите фенове, въпреки че противниците ни определено са силни.“