Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във Ферари се надяват на късмет през уикенда в Бразилия

Във Ферари се надяват на късмет през уикенда в Бразилия

30
0
2013,Бразилия,Фелипе Маса,Ферари

Фелипе Маса бе по-бързият пилот на Ферари в петъчния ден, след като на домашното трасе край Сао Пауло записа седмо време с изоставане от 1,234 сек от Нико Розберг. Фернандо Алонсо пък остана 11-и на 1,622 сек зад водача.

„Тук винаги е доста трудно да се кара когато вали“, разкри Алонсо след края на петъчния ден. „Количеството вода на трасето никога не е постоянно. Това може да повлияе като разлика във времената в две поредни обиколки с 2-3 секунди. Всеки път, когато напуснеш идеалната линия, трябва да се опиташ да прецениш условията точно в този момент, защото никога не можеш да си сигурен.

Предвид прогнозите за времето, изглежда то ще остане такова през целия уикенд. Затова смятам, че направихме добра репетиция, макар и доста къса. В квалификацията и състезанието ще е много трудно да се намери правилната стратегия, но ще трябва днес вечерта да измислим план за действие. За да се класираш на добра позиция при подобни условия тук ти трябва и късмет. Важно е да си на правилното място в правилното време.“

„Днешният ден бе доста труден, защото и сутринта и следобед валя дъжд“, заяви от своя страна Фелипе Маса, който прави последният си уикенд като пилот на Ферари. „Тъй като трасето бе постоянно мокро, ние решихме да не караме много, а когато го правехме бяхме с гуми интермедия. Така успяхме да спестим един комплект гуми за мокро, защото очакваме времето да остане подобно през целия уикенд.

Трудно е да се предвиди, как ще се представим през уикенда, защото не бяхме особено бързи в дъжда. Все още е трудно да се каже и какви условия точно пасват на колата ни. Ще бъде много важно да използваме правилно гумите и да имаме доверие в колата си на пистата.

Като цяло уикендът е много специален за мен, защото това е последното ми състезание за Ферари, при това на домашната ми писта. Ще карам тук с напълно боядисан в червено шлем и разкошен овърол. С това искам да изразя признателността си към отбора, с който се надявам да завърша сезона по най-добрия начин.“

„В петък винаги е трудно, да се направи ясна оценка на съотношението на силите“, обясни техническият директор на екипа Пат Фрай. „Сутринта направихме няколко симулации на стартове, както и няколко пробни стопа в бокса с константна скорост. Това ще ни даде добра подготовка, ако условията останат такива. Опитваме се да постигнем и добър баланс, като очакваме условията да продължат да са такива и през следващите дни. Затова и във втората тренировка се опитахме да спестим гуми, като излязохме едва в последния половин час.

Въпреки че количеството обиколки не ни дава възможност да добием достатъчно ясна картина за нашата конкурентоспособност, не очакваме много по-различно развитие от последните няколко състезания. Ще се опитаме да подобрим значително представянето си през нощта и да извлечем всичко от колата както в квалификацията, така и в състезанието.“