Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във Ферари тренират питстопове с цел да направят 1000 бокса преди началото...

Във Ферари тренират питстопове с цел да направят 1000 бокса преди началото на сезона

1589
0
Ферари
снимка: Майкъл Потс

Тимът на Ферари си е поставил за цел да направи 1000 тренировъчни питстопа преди началото на сезон 2023 във Формула 1. Спираният в бокса за смяна на гуми бяха един от проблемите за Скудерията при 2022 г. Италианското издание на Моторспорт съобщи, че мярката, която е предприета за коригирането на грешките при тях, е много сериозни тренировки. В сграда до пистата Фиорано в Маранело са „построени“ боксове, където два екипа механици правят по 20 бокса три пъти седмично.

Целите на подобни тренировки са да се изчистят чисто технически грешки при боксовете, забавяния, колебания при смяната на гуми.

Търси се и постоянство в необходимото време – под 3 секунди. За миналия сезон 73% от спиранията в бокса на Ферари са отговаряли на това изискване. Целта за 2022-ра е била да се постигнат 80%, тоест отборът не се е справил. За 2023 г. в Скудерията са повишили плана до 84%. Подготовката включва също така резервни екипи

Друг сериозен проблем, който имаха във Ферари през миналата състезателна година, бе с издръжливостта на задвижващите си системи. Според новия шеф на тима Фредерик Васьор това е било разрешено през зимата. Французинът обаче отхвърли информацията за повишение мощността на агрегата с 30 к.с. като „майтап“.

„Не знам откъде се появиха тези цифри, но са пълен майтап“, заяви Васьор.

„Направили сме някои стъпки в посока подобрение, но те са свързани само с издръжливостта. Самото представяне на двигателя според мен никога не е било под съмнение. Проблемите бяха със здравината му и усилията бяха насочени натам. Засега нещата изглеждат добре, но какво ще се случи на писта е съвсем различно.“

„Подобни грижи имаше не само при Ферари. Те са резултат и от конкретни характеристики на пистите, подскачане, вибрации. Мисля и се надявам, че всичко това вече е под контрол, но ще имаме значително по-ясна картина в Бахрейн“, добави ръководителят на Ферари в F1

Васьор каза също така, че засега няма да прави промени в тима. Според него би било арогантно да хукне да сменя хора след едва две седмици на поста. Води обаче разговори какво и как да се подобри в Скудерията.

В първата си изява пред медии като шеф на Ферари Васьор посочи, че е изключително благодарен на Матия Биното. Двамата разговаряли подробно за целия тим. Французинът получил съвети и от своя сънародник Жан Тод, с когото начело Скудерията постигна най-големите успехи в историята си.

„Сравнения с Тод? След националността сигурно идва височината!“ пошегува се Васьор, когато бе попитан дали намира паралели с идването в Маранело на Тод.

„Не можем да сравняваме случилото се преди 20 години с днешните времена. Формула 1 се променя постоянно. С Жан разменихме няколко съобщения, скоро ще се видим. Всеки съвет е добре дошъл, но е доста трудно да се прави паралел между 1994-1995-та и 2022-ра. Аз лично познавам Жан Тод от повече от 20 години. Винаги е бил наблизо по време на кариерата ми и има смисъл да водя дискусии с него. Но не става дума да се превръща в консултант“, допълни Васьор вероятно във връзка със слуховете от миналата година, че Тод може да се върне в Маранело в подобна роля.