Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във ФИА не знаели за теста на Пирели и Мерцедес

Във ФИА не знаели за теста на Пирели и Мерцедес

32
0
ФИА

ФИА отрече информацията, че във федерацията са били съвсем наясно с теста на Пирели и Мерцедес, проведен в рамките на три дни след Гран при на Испания. Изпитанията предизвикаха скандал часове преди началото на надпреварата в Монако, като Ред Бул и Ферари подадоха официален протест срещу тима от Бракли.

От Мерцедес и Ники Лауда, и Рос Браун обясниха, че са получили разрешение от ФИА за тренировките. От разпространено от федерацията обяснение обаче, става ясно, че тимът може да понесе сериозни санкции. В него се казва, че отборът и Пирели не са изпълнили съответните процедури.

В Монако освен това се говори, че президентът на ФИА Жан Тод е бесен от случилото се. Той се е срещнал с началника на Ферари Стефано Доменикали в моторхоума на екипа днес.

Пълният текст на обяснението от страна на ФИА гласи:

В началото на май ФИА бе запитана от Пирели дали е възможно провеждането на тестове за развитие на гумите с отбор, като се използва автомобил от настоящия сезон. В договора на Пирели с ФИА като единствен доставчик съществува клауза, според която те могат да направят от 1000-километров тест с който и да е екип – в случай, че всеки отбор е получил предложение за това. Пирели и Мерцедес-AMG бяха уведомени, че подобен развоен тест би бил възможен – проведен от Пирели, тимът осигурява колата и пилот, но при условие, че всеки екип получи същата възможност за изпитания, за да се осигури пълно спортно равенство. След тази комуникация ФИА не получи по-нататъшна информация за възможен тест от Пирели или Мерцедес-AMG. Освен това ФИА не получи потвърждение, че на всички отбори е била дадена възможността за изпитания.

Моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри заяви по-рано днес, че и останалите екипи са били поканени за участие в тест. Мерцедес били първите, които приели.

Правили сме го преди с друг отбор и сме помолили още един тим да свърши малко работа – допълни той.

Според Рос Браун Пирели не са получили отговор на посланията си към други отбори:

– Има сериозна комуникация между Пирели и отборите с молба за 1000 км тест. Ние направихме усилие да им помогнем. Изглежда никой друг не го е сторил.

Доставчикът на гуми вече имаше сериозни грижи заради недоволството след Гран при на Испания и направените от повечето пилоти 4 бокса на Каталуния. Хембри заяви в Монако, че Пирели все още нямат договор за 2014 г., а се намират под сериозен натиск от доста страни. Той обясни, че тестовете по принцип се провеждат с болид на Рено от 2010 г., при който натоварванията са значително по-различни от тези на тазгодишните коли. Британецът каза още, че положението става направо нелепо, тъй като догодина техническите правила се променят сериозно, ще има съвсем нови двигатели, а Пирели не са в състояние да работят по гумите за догодина, тъй като не могат да симулират ефектите на новите системи и задвижване. При това положение, допълни Хембри, компанията може и да не във Формула 1 през 2014 г.