Начало Избрани Вегас иска да остане завинаги в F1

Вегас иска да остане завинаги в F1

650
0
Лас Вегас
графика: F1

Лас Вегас иска да остане завинаги в календара на F1. Организаторите на бъдещата надпревара в щата Невада ще се стремят да запазят събитието в графика на Формула 1 за неопределен период от време.

Гран при на Лас Вегас влиза в календара на F1 през следващата година. Това ще бъде трето състезание на световния шампионат в САЩ след тези в Остин и Маями. Надпреварата в пустинния град ще бъде предпоследния кръг от сезон 2023 и ще се проведе на 18 ноември.

F1 се завръща в Лас Вегас след повече от 40-годишна пауза. Световният шампионат е посещавал „Града на греха“ през 1981 и 1982 г. Домакин на надпреварите е била импровизирана писта с дължина 3.650 км и разположена на паркинга на хотел Цезар Палас.

За разлика от този период, сега F1 ще се състезава на реална улична писта с дължина 6.116 км. Трасето ще е със 17 завоя и ще преминава покрай невероятния булевард Лас Вегас Стрип. Основната особеност на надпреварата е провеждането й в събота вечер. Това ще бъде и първото състезание в САЩ, което ще се състои на изкуствено осветление.

Лас Вегас има три договора с F1. Световният шампионат е и промоутър и инвеститор в събитието, тъй като Либърти Медия закупи парцел земя за 240 млн. долара, където ще разположи своя комплекс от боксове и падок. Планира се съоръженията около трасето да се използват и за други събития в града.

Състезанието има за цел да се превърне в постоянна част от графика на Формула 1 след 2025 г. Това бе заявено от главния търговски директор на Гран при на Лас Вегас Емили Прейзър.

„От наша гледна точка закупихме парче земя с намерението да организираме състезание тук“, каза Прейзър.

„Не мисля, че възнамеряваме да бъдем тук само три години. Искаме да сме тук завинаги. Това е толкова уникален пазар, на който смятаме, че можем да продължим да развиваме спорта. Затова сме много развълнувани от тази постоянна инфраструктура, която ще бъде изградена във Вегас.“

„От наша гледна точка това определено не е нещо, което е готово за по-широко споделяне. Все пак разглеждаме как да използваме това парче земя. Това, което правим на него от целогодишна гледна точка, се превръща в преживяване, което няма еквивалент никъде другаде.“

Вегас определено ще се възползва от присъствието на F1. Очакванията са спортът ще да не причинява големи смущения на множеството казина, разположени около и в близост до пистата.

„В ежедневните срещи с курортите и казината се извършва значително планиране за това как да гарантираме, че островът, който създаваме, е напълно достъпен. Това се отнася най-вече за персонала на всички сгради наоколо.“

„Едно от нещата, които не сме взели предвид, са моделите на смяна и броят на хората, които работят в Лас Вегас по отношение на хотелиерската индустрия.

„Затова изграждаме мостове, за да сме сигурни, че хората могат да влизат и излизат от тази вътрешна зона, доколкото е възможно. Също така сме стратегически настроени за това къде ще минава целия автомобилен трафик на града“, добави Емили Прейзър.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от F1 Las Vegas (@f1lasvegas)