Начало Formula E News Верлайн спечели първия старт в Лондон и се доближава до титлата

Верлайн спечели първия старт в Лондон и се доближава до титлата

57
0
Паскал Верлайн
Паскал Верлайн, снимка Формула Е

Паскал Верлайн спечели първия старт в Лондон. Пилотът на Порше записа трети успех от началото на сезона. Благодарение на победата Верлайн поведе във временното класиране пред последния старт за кампанията. Втори и трети в тази надпревара финишираха Мич Еванс (Ягуар Рейсинг) и Себастиен Буеми (Енвижън Рейсинг).

Лондон е домакин на 15-тия и 16-тия кръг от сезон 2023-24 във Формула Е. Британската столица отново слага край на кампанията в световния шампионат с електрически едноместни болиди. Домакин на събитията отново е уличната писта с дължина 2.086 км и разположена в международния изложбен център ExCeL

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula E (@fiaformulae)

По-рано днес се проведе квалификацията за първия старт в Лондон. Най-бърз в нея беше Еванс. Новозеландецът добави още три точки към своя актив в борбата за световната титла. Втори финишира Буеми, следван от Верлайн, Нато и Верн. Другият претендент за титлата Ник Касиди остана едва 17-ти.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jaguar TCS Racing (@jaguarracing)

Еванс имаше най-добър старт и поведе след изгасването на червените светофари в Лондон. Състезателят на Ягуар беше следван от Буеми, Верлайн, Нато, Верн, Мюлер, Роуланд, Фрайнс, Да Коща и Денис. Стартът мина чисто и без сериозни инциденти.

Еванс запази водачеството след първите три тура от старт №1 в Лондон. Зад него бяха Буеми, Нато и Верлайн. Същевременно на пистата излезе кола за сигурност. Причината беше инцидент на Робин Фрайнс от тима на Енвижън Рейсинг. Нидерландецът беше закаран в болница за преглед след катастрофата. После стана ясно, че Фрайнс се е ударил с Джейк Денис.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula E (@fiaformulae)

Еванс запази водачеството при рестарта на състезанието на уличната писта в Лондон. Зад него отново се движеха Буеми, Нато, Верлайн, Роуланд и Да Коща. В дъното на топ 10 Денис имаше контакт с Верн при навлизането в закритата част на трасето. В резултат на това двамата шампиони загубиха позиции в подреждането.

Драмите в Лондон продължиха няколко тура по-късно. Антонио Феликс да Коща беше изпратен в стената след сблъсък с Оливър Роуланд. Пилотът на Порше се върна в бокса и се оттегли заради поражения в своя болид. По този начин Да Коща отпадна от борбата за титлата. Междувременно Денис получи наказания заради ударите с Фрайнс и Верн. Британецът беше разследван и заради контакт с Касиди.

Буеми поведе колоната с напредване на първия старт в Лондон. Веднага зад него се движеха Еванс и Верлайн. По-назад проблемите за Касиди продължиха. Новозеландецът се удари в стената след контакт с Вандоорн. Същевременно Джейк Хюз (Макларън) отпадна заради технически проблем.

В 22-рата от общо 37 обиколки Верлайн изпревари Еванс и поведе колоната. Ако състезанието завършваше така, германецът щеше да поведе във временното класиране. Следващите три места се държаха от Буеми, Гюнтер и Нато

Верлайн запази водачеството и след използването на последния атакуващ режим. Междувременно на пистата се появи нов автомобил за сигурност заради инцидент на Норман Нато от тима на Андрети. Французинът беше ударен от Саша Фенестрас (Нисан).

Състезанието беше рестартирано за няколко секунди заради Максимилиан Гюнтер. Пилотът на Мазерати MSG спря на трасето заради технически проблем и предизвика развяване на жълти флагове. В същото време Верлайн водеше пред Еванс. Заради многократните прекъсвания рейс контролът добави още две обиколки към старт №1 в Лондон.

Верлайн в крайна сметка спечели съботната надпревара в Лондон. Пилотът на Порше записа трети успех от началото на сезона и се изкачи на върха в общото класиране. До него на подиума се качиха Еванс и Буеми.

Четвърти и пети се наредиха пилотите на Махиндра Рейсинг Ник де Врис и Едоардо Мортара. Зад тях се класираха Нико Мюлер (Abt Cupra) и Ник Касиди (Ягуар Рейсинг). Топ 10 допълниха Сам Бърд (Макларън), Щофел Вандоорн (DS Пенске) и Норман Нато от тима на Андрети.