Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вероятността Гран при на Франция да се върне в календара на F1...

Вероятността Гран при на Франция да се върне в календара на F1 се възроди

73
0
Гран при на Франция,Маникур

Правителството на Франция е отправило молба към автомобилната федерация на страната да разгледа възможността за провеждане на старт от Формула 1 на пистата Маникур. Трасето бе последният домакин на Гран при там преди надпреварата да отпадне от календара.

Вероятността Гран при на Франция да се върне в F1 изглеждаше загубена, но спортният министър Валери Фурнейрон е отправила молба за преглед на техническите, финансови и законови основания, които биха позволили организирането на надпревара на Маникур. Основният проблем на трасето е липсата на достатъчно хотели около него, въпреки че никога не се е стигало до крайни ситуации.

Другата писта, която се спрягаше за старта, е Пол Рикар. Тя е собственост на тръсти, притежание на управляващия търговските права на спорта Бърни Екълстоун. Англичанинът дори спомена преди време, че е постигнато споразумение, но ситуацията се оказа доста по-различна.

От френската федерация (FFSA) потвърдиха, че са влезли във връзка със собствените на търговските права и са получили уверение, че състезанието ще се върне в календара на една от двете писти. Те може и да се сменят, но засега приоритетът е състезанието отново да стане част от спорта.

Другата неяснота около надпревара във Франция пък е дали има постигнато предварително споразумение за ротация с Гран при на Белгия. Организаторите от легендарната писта Спа-Франкоршамп изпитват затруднения и това бе един от вариантите да запазят старта в календара.

FFSA са влезли в контакт с хората от Маникур с молба за предоставяне на предварителни разчети до началото на септември. В средата на месеца ще е готов докладът за правителството.