Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Триумф за Верстапен на Спа, двойна победа взе Ред Бул в Белгия

Триумф за Верстапен на Спа, двойна победа взе Ред Бул в Белгия

4198
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен триумфира в Гран при на Белгия, въпреки че стартира от втората половина на грида на пистата Спа-Франкоршамп. Втори завърши съотборникът му в Ред Бул Серхио Перес. Трети бе Карлос Сайнц (Ферари).

Неделята се оказа най-топлият ден от състезателния уикенд в Белгия въпреки първоначалната прогноза, че ще вали. Температурата на въздуха бе 21 градуса, на пистата – цели 36 градуса, с 15 повече в сравнение с петък и събота. Бе слънчево и сухо.

Карлос Сайнц, Валтери Ботас, Макс Верстапен и Шарл Льоклер бяха с гуми софт на старта. Останалите – с медиум. Към Юки Цунода в питлейна се присъедини и съотборникът му Пиер Гасли.

След изгасването на светофарите Сайнц поведе, докато Перес се забави твърде много. Пред мексиканския пилот минаха и Алонсо, и пилотите на Мерцедес. Люис Хамилтън атакува Фернандо и двамата се удариха

Седемкратният световен шампион отскочи във въздуха и се приземи обратно на трасето, докато Ръсел изпревари и двамата. Макс Верстапен взе няколко позиции в първия тур и вече бе десети, а в следващата обиколка спечели още две места. Льоклер бе на две позиции зад него. От Мерцедес се обадиха на Хамилтън да се прибере.

Във втората обиколка Николас Латифи се завъртя и отнесе заедно със себе си Валтери Ботас. Хамилтън пък не успя да стигне до бокса и спря на пистата. Рейс контролът пусна кола за сигурност.

Льоклер спря в бокса и сложи гуми медиум. Малко преди това бе казал, че като че ли вижда дим от предна дясна гума. Оказа се, че слюда от каската му се е озовала отпред и е пречела на охлаждането на спирачките

Надпреварата бе рестартирана в началото на петата обиколка. Перес бе атакуван от Ръсел, Мерцедес-ът не успя да го задмине и след това трябваше да се отбранява срещу Алонсо. В крайна сметка Сайнц дръпна на почти секунда пред Серхио. Следваха Перес, Ръсел, Алонсо, Фетел, Даниел Рикиардо и Верстапен, който изпревари австралиеца в шестата обиколка. До седмата бе вече четвърти, задминал Алекс Албон, Фетел и Алонсо.

В осмата обиколка Верстапен изпревари и Ръсел и бе на под 3 секунди зад съотборника си. През това време Льоклер бе 15-ти. Преднината на Сайнц спрямо Серхио бе 1,1-1,2 сек, докато Шарл взе една позиция и мина на 14-то място.

„Висока деградация“, обади се Верстапен по радиото.

На Льоклер направо му казаха, че износването на гумите е по-високо от очакваното. Условията в неделния ден бяха напълно различни от тези в петък и събота.

„Губим безумно много време така“, каза Верстапен на тима си, след като се доближи на под половин секунда до Перес.

Серхио го пусна в 12-ата обиколка, докато Сайнц влезе в бокса и сложи медиум.

Ръсел също взе медиум, минавайки през бокса в 14-ата обиколка. През това време Карлос се върна до третото място, а Льоклер вече бе шести. Верстапен се обади, че се опитва да удължи малко стинта и получи отговор от Ред Бул да продължава така

Перес на свой ред бе в бокса в 15-ия тур, сложи медиум и излезе трети, точно зад Серхио. Мексиканецът се защити от атаката на съперника от Ферари. Редът в този момент бе Верстапен, Сайнц, Перес, Льоклер, Ръсел, Строл, Цунода, Алонсо, Албон, Фетел.

Макс спря в пита в края на 15-ата обиколка и сложи медиум. Излезе трети, а Сайнц каза на тима си Ферари, че сцеплението му малко се е пооправило. Льоклер загуби позиция от Ръсел. Верстапен бързо изпревари съекипника си и в 18-ия тур отново излезе на първа позиция в колоната.

Така редът се оформи Верстапен, Сайнц, Перес, Ръсел, Льоклер, Алонсо – всичките с медиум. Следваха Фетел, Албон, Окон, Рикиардо и Гасли – с хард. От Ферари обсъдиха стратегията с Льоклер и го питаха какви гуми иска – твърди или медиум. Перес излезе втори.

В средата на състезателната дистанция – 22-ра от 44 обиколки – Верстапен, който стартира от 14-та позиция на грида, водеше с 6,7 сек пред съотборника си и продължаваше да увеличава преднината си.

10 секунди стана авансът на Верстапен спрямо Перес в 25-ата обиколка от Гран при на Белгия

В началото на 25-ия тур Сайнц и Льоклер направиха боксове един след друг. При Шарл имаше известно забавяне. Алонсо също влезе в пита, както и Перес в 28-ата обиколка. Карлос и Серхио сложиха хард. Следващият пилот в бокса бе Ръсел, който взе също твърдите гуми.

Втори пит направи и Верстапен – в 31-ия тур. Той сложи гуми медиум. Авансът му преди пита бе почти 26 секунди, така че се върна първи в колоната.

11 тура преди карирания флаг Верстапен отново бе далеч напред спрямо Перес – на 11,5 сек. Трети бе Сайнц пред Ръсел, Льоклер, Фетел, Алонсо, Гасли, Окон, Албон. Назад в колоната се случи изпреварване в стила на прочутата маневра, при която Мика Хакинен задмина Михаел Шумахер, след като и двамата прелетяха от двете страни на Рикардо Зонта. Днес Естебан Окон и Пиер Гасли настигнаха Фетел, минаха отстрани и френският пилот на Алпин излезе и пред двамата (седми).

В предпоследния тур Льоклер спря в пита и взе софт в опит да вземе точката за най-бърза обиколка. Излезе точно пред Алонсо, който веднага го изпревари. Рискът на Ферари не се оправда – Шарл си върна позицията от пилота на Алпин, но най-бързия тур остана за Верстапен. Макс пресече пръв финала, следван от Перес и Сайнц. Ръсел се нареди четвърти, следван от Льоклер, Алонсо, Окон, Фетел. Топ 10 допълниха Гасли и Албон.

Накрая се оказа, че Шарл е с наказание 5 секунди за превишена скорост в питлейна, което пак го върна зад Алонсо.