Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Льоклер и Сайнц в третата сесия в Остин

Верстапен пред Льоклер и Сайнц в третата сесия в Остин

876
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз в последната свободна тренировка преди квалификацията за Гран при на САЩ. Пилотът на Ред Бул изпревари състезателите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц.

Последната тренировка се оказа необичайно важна, тъй като втората петъчна сесия бе посветена на тестовете на нови гуми за 2023 г. Времето бе все така слънчево и приятно с температура на въздуха от 29 градуса. Тази на пистата бе 40 градуса. Работата започна веднага, най-вече с гуми софт.

След първите 7 минути се оказа, че на пистата има найлонова торбичка. Мик Шумахер се обади по радиото, че има проблем. Начело в класирането след 10 минути работа бе Шарл Льоклер с 1:37.471 мин (със софт). На 0,065 сек, също с най-меките гуми, от него бе Макс Верстапен. Трети се нареди Серхио Перес (+0,142 сек, софт).

Перес излезе пръв с 1:37.338 мин (-0,133 сек). Веднага след това Льоклер се върна пръв, но Верстапен го задмина с 1:36.706 мин

Във Ферари разделиха програмата между пилотите си. Докато Льоклер правеше обиколки със софт, Карлос Сайнц бе с медиум. Испанският пилот бе шести преди да запише второ време – на 0,188 сек зад Верстапен.

Даниел Рикиардо каза, че има проблем със спирачките, след като за кратко спря на пистата.

Льоклер отиде втори само на 0,059 сек от постижението на Верстапен, измествайки съотборника си от тази позиция. Почти в средата на сесията Люис Хамилтън зае първото място в подреждането. Пилотът на Мерцедес записа 1:36.688 мин. Веднага след това Перес подобри това време с 0,110 сек (1:36.578 мин).

Подреждането в средата на последния час за подготовка бе Перес, Хамилтън, Верстапен, Льоклер. Пети бе Сайнц, следван от Фернандо Алонсо, Себастиан Фетел, Естебан Окон, Ланс Строл, Джордж Ръсел. По време на сесията бе потвърдена смяната на двигател с вътрешно горене на Льоклер, както и на турбо. Мотор смени и Алонсо. Вчера същото сториха Перес и Гуаню Жу. Четиримата ще получат санкции преместване назад на стартовата решетка.

Освен Сайнц само пилотите на Хаас Кевин Магнусен и Мик Шумахер работеха с гуми медиум. Всички останали бяха със софт

Мик още бе в бокса, където механиците му се бореха с повреда на водна помпа.

20 минути преди карирания флаг пилотите на Мерцедес бяха на пистата с нови комплекти гуми. Джордж Ръсел едва овладя колата си в началото на серията. Той бе десети в класирането в този момент. Качи се до шесто място, но пак често трябваше да коригира движението на болида си.

Сайнц попита какви са времената на Льоклер със софт. От питуола на Ферари му отговориха, че в болида на съотборника му има проблем.

През това време Хамилтън даде най-добър първи сектор, изостана с малко повече от секунда във втория, а в края на бързата си обиколка едва не излетя от пистата при преминаване върху бордюр. Мик Шумахер пък успя да излезе за последните 13-ина минути от тренировката.

Верстапен и Перес сложиха нови меки гуми 10 минути преди края на сесията. Льоклер стори същото

Опитът на Макс бе за 1:36.223 мин. Шарл остана на 0,010 сек, допускайки грешка при излизането от последния завой в бързия си тур.

Льоклер излезе пръв с 1:36.145 мин. Веднага след това Верстапен го изпревари с 0,320 сек.