Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Чудесна квалификация, страхотна кола, дано утре е същото (обновена)

Верстапен: Чудесна квалификация, страхотна кола, дано утре е същото (обновена)

2026
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен изправи на крака десетките хиляди фенове от „оранжевата“ си армия, изпълнили трибуните на пистата Зандвоорт в събота следобед, спечелвайки първата позиция за Гран при на Нидерландия. Пилотът на Ред Бул бе недостижим за съперниците си. Люис Хамилтън успя да се доближи до него на 0,038 сек, но не можа да подобри времето му. Това е седма първа позиция за Верстапен този сезон и общо 10-та в кариерата му.

„Страхотно е чувството да съм на полпозишън тук“, заяви Верстапен пред бурно аплодиращата го публика, която в края на сесията пусна и оранжевата мъгла по трибуните

„Зрителите на тази писта определено са невероятни. Самата квалификация бе чудесна, а колата – страхотна за каране. А когато караш с малко гориво, чувството е прекрасно. Това е възможно най-добрата позиция за утре. Изпреварванията тук са трудни, не очаквам лесно състезание. Предстоят много обиколки, а има проблеми с гумите заради високата скорост. Но днес всичко бе чудесно, надявам се утре да е същото.“

Верстапен каза също така, че е имал проблем в третия завой накрая.

„Там е доста неравно и се получи двойно превключване на предавки. Вървях с две десети по-добре от предишния си тур, а до седми завой загубих десета и половина. При по-висока скорост се използва и повече енергия.“

Кристиан Хорнер пък потвърди, че е имало проблем с DRS-а на колата на нидерландеца.

„Изглежда не се е отворил правилно, което вероятно му е коствало десета, десета и половина от секундата“, обясни шефът на Ред Бул.

Самият Верстапен нямал представа за това.

Серхио Перес с втория Ред Бул бе едното изненадващо отпадане в Q1. Той остана 16-ти в първия квалификационен сегмент

„Много съм разочарован. Колата е фантастична и имахме сериозен прогрес. Разполагахме с огромен потенциал днес. В крайна сметка от толкова наместване изтървахме момента с няколко секунди“, коментира мексиканският пилот.

Хорнер призна, че е било загубено време при излизането от питлейна.

„Трябваше да го пуснем по-рано. Изтърва карирания флаг буквално за секунда“, обясни англичанинът.

Съветникът на тима Хелмут Марко заяви, че отборът обмисля Перес да смени задвижващата система в колата на Перес. Това би означавало старт от питлейна, но не би имало толкова голямо значение, колкото наказание за използване на допълнителни елементи от агрегата след предстояща квалификация, в която Серхио може да постигне далеч по-добър резултат.