Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Льоклер и Хамилтън в тренировката на COTA

Верстапен пред Льоклер и Хамилтън в тренировката на COTA

1919
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен записа най-добро време в петъчната свободна тренировка на Circuit of the Americas (COTA) в началото на уикенда за Гран при на САЩ. Пилотът на Ред Бул изпревари Шарл Льоклер (Ферари) и Люис Хамилтън (Мерцедес).

Половината от отборите имат нови компоненти за уикенда в Остин. Мерцедес е с нов под. Това е последното голямо нововъведение за осемкратните световни шампиони за сезон 2023. Алфа Ромео е с променен ръб на пода на болидите си. Астън Мартин посочи също промени в ръба на пода на AMR23, както и нови дифузьор, капак на двигателя и бийм уинг. Доста нови неща имат още Хаас и Алфа Таури. Американският тим е с цяла нова предна част, нов капак на мотора и допълнителни свързани с аеродинамиката елементи. Подобни са промените и при Алфа Таури. Пет отбора – Ред Бул, Ферари, Алпин, Макларън и Уилямс – нямат новости за COTA.

Времето бе слънчево и топло в началото на единствената свободна тренировка за уикенда в Остин, Тексас. Температурата на въздуха бе 32 градуса, а тази на пистата – 38 градуса

На изхода от питлейна се образува опашка преди светването на зеления семафор. Работа стартира веднага след официалното начало на тренировката. Повечето пилоти сложиха гуми хард в началото. Някои започнаха с медиум.

Петъчната тренировка на COTA маркира завръщането на Даниел Рикиардо на пистата след катастрофата му на Зандвоорт в Нидерландия. Австралиецът счупи метакарпална кост на лявата ръка и бе заместен от Лиам Лоусън, докато се възстанови. Днес новозеландецът бе обратно в бокса, а Рикиардо – на трасето.

10 минути след началото на тренировката начело бе Макс Верстапен с 1:37.687 мин. На 0,916 сек от него бе Люис Хамилтън с обновения Мерцедес, като и двамата записаха времената си с хард. Трети с постижение с медиум бе Валтери Ботас (Алфа Ромео) – на 1,022 сек. Следваха Серхио Перес (хард), Ландо Норис (медиум), Кевин Магнусен (медиум). Топ 10 допълниха Фернандо Алонсо, Оскар Пиастри и Шарл Льоклер.

Верстапен свали най-доброто време до 1:37.498 мин, а Гуаню Жу излезе втори – на 0,870 сек зад него

След това китайският пилот бе изместен от Магнусен, който се доближи на 0,602 сек до Макс. Хамилтън си върна второто място (+0,044), а Юки Цунода (с медиум) излезе четвърти. От Астън Мартин прибраха Алонсо заради проблем със спирачките. Подобни грижи имаше и Ланс Строл.

Карлос Сайнц се обади по радиото, че болидът му подскача на правите. Испанецът бе с 13-то време, докато съотборникът му Льоклер бе шести. Хамилтън пък даде най-добро време – 1:37.394 мин (-0,104 сек). Норис пък излезе трети (медиум, +0,211 сек).

Малко след средата на единствения час за подготовка Оскар Пиастри изхвърча от пистата. Успя да овладее болида, който прелетя през зона с трева и се върна на трасето.

Ландо Норис на свой ред записа първо време в тренировката – 1:37.256 мин с гуми медиум, докато постиженията на Хамилтън и Верстапен бяха с хард.

От Мерцедес казаха, че ще направят някои промени по настройките в болида на Джордж Ръсел, който изпитваше сериозни трудности по време на тренировката

Той бе едва 18-ти в класирането, докато съотборникът му Хамилтън бе втори. Алонсо успя да се върне на пистата и записа четвърто време (с хард). Строл обаче си остана в бокса, тъй като от Астън Мартин явно не можеха да се справят с проблема в болида му. Алекс Албон сложи софт и изскочи пръв с 1:36.535 мин.

В края на сесията Верстапен сложи софт и се върна на първата позиция с 1:35.912 мин. Льоклер излезе втори, а Хамилтън записа трето време.

Перес се нареди четвърти пред Магнусен и Ръсел, който постигна значително подобрение в края на часа за подготовка. Албон бе седми, а топ 10 допълниха Сайнц, Нико Хюлкенберг и Пиер Гасли.