Начало Избрани Верстапен иска да се пробва в състезанията за издръжливост

Верстапен иска да се пробва в състезанията за издръжливост

937
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен иска да се пробва в състезанията за издръжливост. Пилотът на Ред Бул призна, че проявява интерес към надпревари като „24 часа на Льо Ман“ и не изключва възможността да се насочи към WEC след като се оттегли от F1.

В момента Верстапен се намира в своя апогей. 25-годишният нидерландец доминираше през по-голямата част от сезон 2022 и спечели втора поредна световна титла. Състезателят на Ред Бул спечели 15 успеха. Така той подобри рекордна на Шумахер и Фетел за най-голям брой победи за една кампания.

В началото на годината Верстапен подписа нов договор с Ред Бул, който ще го задържи в Милтън Кийнс до 2028-та. Също така той стана най-добре платеният пилот от F1.

Нидерландецът е проявява интерес към състезанията за издръжливост. Двукратният световен шампион дори мечтае един ден да управлява един автомобил със своя баща Йос Верстапен. Състезателят на Ред Бул коментира бъдещето си в спора, макар да е само на 25 години. Той призна, че полагането на повече труд и усилия, свързани с провеждането на все повече надпревари могат да го подтикнат да прекрати кариерата си в F1 след изтичането на настоящото му споразумение. Верстапен неколкократно е казвал, че няма намерение да остава част от Формула 1 до 40-годишна възраст, подобно на други световни шампиони като Кими Райконен, Фернандо Алонсо и евентуално Люис Хамилтън.

„Всички  обичаме да се състезаваме. Разбира се, хубаво е да имам сезон като миналогодишния [в интензивна борба с Люис Хамилтън], но също така е хубаво да имам сезон като този’, сподели Верстапен.

„Според мен би било много трудно, ако всяка година има толкова интензивна битка като тази през 2021 г. Признавам, че в момента постигам огромни успехи в F1, която става все по-забавна. Но от друга страна искам да правя и други неща след няколко години.“

„Знам много добре, че договорът ми с Ред Бул е до 2028 г. Тогава ще съм на 31 години и вероятно ще се състезавам още няколко сезона след това.“

„Но през тези години искам да преживея и други неща и просто да се забавлявам малко повече. Не искам постоянно да съм поставен под огромно напрежение и толкова тежък график.“

Верстапен най-вероятно няма да остане в F1 още 15 или 20 години. Нидерландецът не изключва възможността един ден да бъде съотборник с Фернандо Алонсо в световния шампионат за издръжливост. Състезателят на Ред Бул не крие, че желае да спечели 24-те часа на Льо Ман.

Тази възможност беше предложена от самия пилот на Астън Мартин. Наскоро той заяви, че с удоволствие би участвал в легендарното състезание заедно с Верстапен. 41-годишният състезател има огромен опит в WEC, както и два успеха в 24-часовата надпревара във Франция.

„Ако Фернандо отново отиде там, той отново ще иска да се бори за победата. За да го стори, той ще трябва да разполага както с добър автомобил, така и с бърз съотборник. Вярвам, че аз отговарям на едното от описанията“, каза Верстапен.

„Не искам да бързам с целия проект, защото в момента се случват толкова много промени в областта на надпреварите за издръжливост. Сега ще е по-добре да изчакам и да видя какво точно се случва сега и как ще се развие, след което да взема решение“, допълни пилотът на Ред Бул.

Междувременно д-р Хелмут Марко очаква Мерцедес да се върне в борбата за титлата.

„Мерцедес си проправи път до нас с напредване на сезона. Въпреки че те все още не са на нашето ниво, сега разполагат с повече време в аеродинамичния тунел, за да развият автомобила за догодина“, каза д-р Марко.

„Но аз не се притеснявам твърде много. Сигурен съм, че развиваме колата си в правилната посока. Освен това разполагаме със състезател като Макс“, продължи австриецът. Чеко със сигурност може да спечели едно-две състезания, но в момента не виждам, че той може да се противопостави на Верстапен през целия сезон. Като цяло не виждам някой пилот, който в момента да е неговото ниво.“

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер пък заяви, че иска Верстапен да отслабне преди началото на тестовете.

„Макс трябва да свали някой друг килограм. Всички знаем че пилотите от F1 са като жокеите, тъй като трябва да влязат под определено тегло“, каза Хорнер.

„И видяхме, че теглото започва да се покачва малко след пържолите в Остин и щандовете за тако в Мексико и Бразилия. Сигурен съм, че той ще бъде в перфектна форма преди се качи отново в колата през февруари следващата година“, завърши шефът на Ред Бул.