Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен на 4 наказателни точки от това да пропусне състезание

Верстапен на 4 наказателни точки от това да пропусне състезание

57
0

Макс Верстапен е на 4 наказателни точки от това да пропусне едно състезание от Формула 1. Холандецът получи 3 наказателни точки към състезателния си лиценз и 2 санкции по време на Гран при на Абу Даби вчера. Досега пилотът на Торо Росо вече имаше 5 точки – 2 за катастрофата си с Ромен Грожан в Монако и още 3 за много бързо каране в период зад колата за сигурност в Унгария.

Сега на пистата Яс Марина той излезе извън трасето, изпреварвайки Дженсън Бътън в битка за 12-ата позиция. За това провинение Макс получи 5 секунди добавяне към общото си време и 1 наказателна точка.

След това тийнейджърът получи още 20 секунди към времето си и още 2 наказателни точки за игнориране на сини флагове когато е трябвало да бъде затворен с обиколка от Люис Хамилтън. Заради тези санкции Верстапен се срина от 12-а на 16-а позиция в крайното подреждане.

Така общо той 8 наказателни точки и ако достигне 12 до края на май следващата година, той ще бъде наказан с неучастие в едно състезание. По правилник наказанието се налага ако даден пилот събере 12 наказателни точки в рамките на 12 месеца.

„Ударихме се гума в гума. Излязох от пистата. Но бях очевидно по-бърз и продължих”, обясни случилото се Верстапен. – Отворих преднина от над 5 секунди пред Бътън. Но в крайна сметка няма значение, защото дали ще завършиш 12-и или 16-и, не печелиш точки.”