Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен най-бърз в първата тренировка в Мексико

Верстапен най-бърз в първата тренировка в Мексико

74
0

Макс Верстапен с Торо Росо беше най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Мексико. Холандецът изпревари с 0.3 сек Дани Квят с Ред Бул. Трети остана Кими Райконен с Ферари, който постигна еднакво време с това на руснака. 4-и и 5-и се наредиха другите двама пилоти на СКудерията и Биковете – Себастиан Фетел и Даниел Рикиардо. Най-напред от пилотите на Мерцедес се класира Розберг 6-и, а осигурилият си предсрочно титлата Люис Хамилтън остана едва 11-и.

Сесията започна на мокра писта след падналия дъжд и пилотите излязоха да я опознава с гумите интермедия, а някои дори с тези за напълно мокро. Настилката беше доста хлъзгава и състезателите масово се поднасяха и напускаха трасето в зоната за сигурност. До сериозни инциденти обаче не се стигна.

Постепенно пилотите подобряваха постиженията си. 21 минути след началото на тренировката Ботас първи постави сликове – медиум и бързо постигна най-добро постижение. Съответно веднага масово останалите също сложиха сухи гуми. В началото всички имаха много трудности. Розберг излезе извън трасето в S-образните завой, а Райконен се оплака че няма никакво сцепление на задницата.

 

 

Един час след началото на сесията спирачките в колата на Розберг се запалиха. Той изпусна болида и излетя от пистата, но успя да се опази от удар. Неговият съотборник Хамилтън веднага беше предупреден да ги охлади. 20 минути преди кря Алонсо изненадващо излезе на пистата с гуми Интермедия, което изненада всички с оглед на напълно сухата писта.

Изненадващо най-отпред се озоваха пилотите на Ред Бул – Квят и Рикиардо, които бяха с гумите „медиум“. Трети бе Розберг, а осигурилият си вече титлата Хамилтън едва 9-и. В края Верстапен излезе 2-и, Райконен 3-и, а Фетел 4-и. Три минути преди края Макс постигна и най-добро време – 1:25.990 мин, въпреки че това беше постигнало с пресичане на един от завоите напряко. Квят не успя да подобри резултата си и остана 2-и.

Въпреки голямата надморска височина от 2200  м и разредения въздух, най-бързите пилоти на старт-финалната права – тези на Мерцедес, достигнаха скорости от над 360 км/ч, което е доста над очакваните 340-345 км.