Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен не иска да му казват какво да прави: Спечелил съм три...

Верстапен не иска да му казват какво да прави: Спечелил съм три титли – знам какво мога

2492
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен не иска отборът му Ред Бул да му казва какво да прави по време на състезателни уикенди, заяви самият пилот. На пистата Спа-Франкоршамп, където ще се проведе Гран при на Белгия, той коментира ситуацията от предходния състезателен уикенд в Унгария. Тогава той кара онлайн в 24 часа на Спа до 3 сутринта преди неделята на състезанието. В самата надпревара бе раздразнителен и ядосан и влезе многократно в разпри с екипа си. След финала прати критиците си „на майната си“. По-късно през седмицата Хелмут Марко каза, че са говорили и са се разбрали Верстапен вече да не играе онлайн до толкова късно по време на състезателни уикенди. На Спа Макс контрира, че няма забрана и отбеляза, че виртуалните състезания са много важни за него.

„Да, карах (онлайн) до 3 сутринта. Това не е нещо ново за мен и също така е нещо много важно в живота ми. Разговаряхме по въпроса и аз казах: „Няма нужда да се притеснявате, скоро няма други състезания“, но не са ми налагали забрана или каквото и да е. Аз не им казвам какво да правят в личното си време през състезателен уикенд, същото важи и за мен. Спечелил съм три титли – мисля, че знам доста добре какво мога и какво не мога да правя“, заяви Верстапен

„Винаги съм много твърд със себе си относно това какво е позволено при всичко, което преживявам във Формула 1. А така се говори, когато не спечелиш състезанието. Тогава идват укори като „а, стоял си до 3 сутринта“, все едно съм с килограм над нормалното тегло. Винаги може да се измисли нещо и да се търси причина защо не си спечелил. Но на Имола например победих и в двете надпревари, така че за мен всичко това не е нещо ново. Правя го от 2015 г., така че в подготовката ми няма нещо различно“, допълни нидерландският пилот.

Кристиан Хорнер заяви, че Верстапен знае точно какво се изисква от него.

„Доверяваме се на неговата преценка“, каза шефът на Ред Бул в F1.

След като му бе посочено, че при такова изявление отстрани изглежда като че ли Макс е оставен от тима да прави каквото си иска, Хорнер отговори:

„Мисля, че хората си правят заключения. Макс е наясно какво се иска. Знае как да кара Гран при болид, как да печели състезания и да е шампион. Ние сме отбор и винаги работим като отбор. Каквито и да са дискусии между нас няма да се случват пред медиите.“

Верстапен пък коментира очакваната смяна на компоненти от задвижващата система в автомобила си

„Това не е изненада. В неделя ще разберем какво ще е положението. Някои писти определено са по-добри за такава смяна от други. На улично трасе не би искал да имаш смяна на двигателя. Така че, да, най-вероятно ще е тук. Ако погледнете последните ни няколко надпревари, то не бяхме най-бързи. Не бих казал, че с 10 места назад ще имаме шанс да спечелим. Но ще повторя, едно състезание винаги може да се обърне с краката нагоре за секунди. Трябва да сме с отворено съзнание и да се постараем да извлечем най-доброто от ситуацията. Това ще се опитаме да направим“, обясни Верстапен.

„Сега не знам колко конкурентоспособни ще сме. На някои места има нов асфалт, така че трябва да видим как ще се държат гумите. Има доста неизвестни. В петък и събота се очаква доста дъжд. Необходимо е да внимаваме за времето, да бележим прогрес през уикенда и просто да видим как ще вървим“, добави състезателят на Ред Бул.