Начало Избрани Верстапен не възнамерява да участва в Инди 500

Верстапен не възнамерява да участва в Инди 500

1105
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен не възнамерява да участва в Инди 500. Пилотът на Ред Бул заяви, че няма амбиции да се бори заТройната коронав моторните спортове, тъй като няма желание да рискува живота си в легендарното американско състезание.

Така наречената „Тройна корона“ е спечелване на трите най-големи надпревари в моторните спортове- Гран при на Монако, 24 часа на Льо Ман и Инди 500. Това уникално постижение постигнато само от Греъм Хил. Бившият световен шампион има пет победи по улиците на Монте Карло и по един успех в Льо Ман и Индианаполис. 

Двама много известни пилоти все опитаха да повторят този рекорд. Това са Фернандо Алонсо и Хуан Пабло Монтоя. За момента двамата ветерани имат само два от три успеха в легендарните надпревари.

Алонсо е двукратен победител в Гран при на Монако и 24-те часа на Льо Ман. Пилотът на Алпин направи три опита да триумфира на „Тухларната.“ Това се случи през 2017, 2019 и 2020 г. Испанецът беше във водещата група по време на първото си участие, но отпадна заради повреда в двигателя.

Монтоя е печелил два пъти Инди 500 и има триумф в Монако с тима на Уилямс през 2003 г. Колумбиецът все още няма победа в генералното класиране на Льо Ман. Въпреки това през 2021 г.  той спечели състезанието в категорията LMP2 Pro-Am.

Верстапен спечели в Монте Карло през 2021 г. Пилотът на Ред Бул с удоволствие би участвал в Льо Ман в по-късен етап от кариерата си. От друга страна, той няма интерес да се състезава на прочутия овал в щата Индиана.

Нямам желание да преследвам Тройната корона, поне не в Индикар, Оценявам това, което правят там. Наистина е безумно“, сподели Верстапен.

Много уважавам това, което постигат пилотите там. Но за менне е нужно да рискувам живота си там, след като съм в F1 от толкова години. Не искам и да контузя себе си, краката си, или нещо подобно „Просто вече не си заслужава.“

В миналото Верстапен е изразявал интерес към участие в Льо Ман с баща си Йос. Този план обаче едва ли някога ще се осъществи.

Все пак състезанието в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC) все още е в плановете на пилота на Ред Бул.

„Бих карал в Льо Ман! Харесвам състезанията за издръжливост. Надявам се да участвам в подобна надпревара в бъдеще. Надявам се да стане възможно по-скоро“, каза Верстапен.

Но за мен това няма значение. Аз, се опитвам да бъда най-добрия в F1. Опитвам се да бъда добър във всичко, което правя. Не се интересувам от спечелване на „Тройната корона“, допълни Макс Верстапен.

Тазгодишното издание на Инди 500 бе спечелено от Маркус Ериксон. Бившият пилот от F1 кара за тима на Чип Ганаси Рейсинг.