Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Шумахер мамеше през 1994 г.

Верстапен: Шумахер мамеше през 1994 г.

351
0
Михаел Шумахер

Йос Верстапен обвини Михаел Шумахер, че е мамел през 1994 г. и в колата на Бенетон е имало нелегални електронни системи. Холандецът бе съотборник на немския пилот в тима, но той не използвал нарушаващата правилата електроника.

Знам какво се случи, докато бяхме заедно в Бенетон. Хората мислят, че си търся извинения, но съм сигурен, че неговата кола бе различна от моята. Винаги съм смятал, че подобна разлика в поведението им е невъзможна. Спирах на границата и взимах завоите възможно най-твърдо, а как се случваха нещата при Шумахер? Имаше нещо сбъркано. Имаше електронни помощни системи. Никога не ги споменаваха, но когато по-късно попитах Флавио Бриаторе, той отговори: Дай да не говорим за това. Беше ми достатъчно – е цитиран Верстапен от холандски уебсайт. – И Михаел зависи от колата си. Повечето хора го смятаха за господ, но той не е супермен – в картинга никога не ме победи.

Подозрения за нелегална електроника в автомобилите на Бенетон съществуваха още в началото на 90-те години, но наличието й така и не бе доказано. Въпросът предизвиква дискусии до ден-днешен.

През 1994 г. ФИА назначи проверки на софтуера на автомобилите във Формула 1, които да се извършат от Liverpool Data Research Associates (специализирана в подобни анализи компания). От Бенетон отказаха да предоставят кодовете си, изтъквайки като причина търговска тайна. В крайна сметка отборът допусна изследването и в автомобила бе намерена система за лонч контрол.