Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Смятам, че в квалификацията всичко се получи малко по-добре

Верстапен: Смятам, че в квалификацията всичко се получи малко по-добре

1857
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен завърши на втора позиция в квалификацията за Гран при на Испания в F1. Пилотът на Ред Бул очакваше да бъде на полпозишън, но в крайна сметка беше изпреварен от Ландо Норис. Верстапен призна поражението си и беше доволен от постигнатия резултат.

Верстапен имаше някои трудности след края на вчерашния ден. Нидерландецът не беше смятан за фаворит за квалификацията. Някои дори не очакваха той да се справи с пилотите на Мерцедес, Ферари и Макларън.

Днес Верстапен даде четвърто време в свободна тренировка №3 на пистата в Барселона. Трикратният световен шампион изоставаше с по-малко от десета. Това загатваше, че той ще бъде един от претендентите за полпозишъна в квалификацията

Пилотът на Ред Бул се справи безпроблемно с първите две части от квалификацията. В началото на Q3 той записа много силна обиколка и беше определен като фаворит за полпозишъна. В края на сесията той подобри постижението си и почти беше обявен за победител в квалификацията. Но в самия край Норис изпревари нидерландеца с 20 хилядни и „открадна“ първата стартова позиция за утрешната Гран при.

„Смятам, че в квалификацията всичко се получи малко по-добре. През целия уикенд се опитвахме да намерим малко баланс, защото във всички тренировъчни сесии беше много трудно“, сподели Верстапен.

„Бях доста доволен от квалификацията. В Q3 получих хубаво малко изтегляне от Чеко към първи завой. Трябваше наистина да извлечем всичко, което можехме.“

„За съжаление, това просто не беше достатъчно, но понякога така се получава. Мисля, че като цяло все още можем да сме много доволни от това представяне и квалификацията. Определено всичко изглежда добре и за утре“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен не спечели полпозишъна вече три поредни старта. Това може да означава, че предимството на Ред Бул си е отишло. В миналото трикратният световен шампион свикна да заема полпозишън с няколко десети. Затова му беше зададен въпросът дали пропуска да си осигурява „лесни полпозишъни“.

„В края на краищата те никога не са наистина лесни полпозишъни, защото винаги си в битка със себе си“, обясни Верстапен. „Но, разбира се, сега отборите в челото. Мисля, че това е добре за Формула 1 като цяло. Разбира се, винаги е чудесно когато има толкова близка битка за полпозишън“, завърши Макс Верстапен.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес отново не беше на висота. Мексиканецът даде осмо време в Q3 и се нареди между двете коли на Алпин. Перес обаче ще потегли 11-ти заради наказанието от Канада

Междувременно Кристиан Хорнер се надява Верстапен да покаже по-добра скорост и да се възползва от прогнозираните променливи условия през утрешния ден.

„Разликата е толкова малка. В Монреал изравнихме времето на полпозишъна, а тук изпуснахме две стотни. Макс и екипът се представиха страхотно“, каза Хорнер.

„Това е едно от най-дългите спускания към завой №1 през годината [594 метра], така че тук второто място не е непременно недостатък“, продължи директорът на Ред Бул.  „В прогнозата има вероятност и за дъжд, особено утре сутринта. Затова може да се получи още едно вълнуващо състезание. Не мисля, че то ще бъде свързано със старта.“

„Всичко ще бъде свързано с гумите и деградацията на левите гуми и какво ще бъде тяхното представяне. Свършихме добра работа, за да подобрим автомобила. Да стартираме на първа редица е фантастично“, добави Хорнер. Британецът беше доволен от резултата на Перес.

„Той стигна до Q3, което е добър напредък. За съжаление той получи наказание от три места заради Монреал. Чеко може да спечели добри точки оттам. Това е нещо,  от което се нуждаем в момента“, допълни шефът на Ред Бул.