Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Спринтът не е част от ДНК-то на F1, въпросът е как...

Верстапен: Спринтът не е част от ДНК-то на F1, въпросът е как повече отбори да се борят за победи

1033
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Спринтовите надпревари не са част от ДНК-то на Формула 1, заяви Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул каза, че въпросът е как повече отбори да се борят за победи в Гран при и изрази неудовлетворение от поредните планове за промени във формата на състезателните уикенди. По време на уикенда за Гран при на Австралия стана известно, че се водят разговори за въвеждането на втора квалификация на мястото на съботната тренировка за включващите спринт стартове.

„Изобщо не съм фен на всичко това. Вече има страшно много състезания, а ако вършим всички тези неща през уикенда, ще е още по-напрегнато. Не е това пътят, по който трябва да вървим“, бе категоричен Верстапен

„Наясно съм, разбира се, защо искат да направят всеки един ден вълнуващ, но тогава може би е по-добре да съкратят самия състезателен уикенд. Да караме само в събота и неделя и тези два дни ще станат вълнуващи. Непрекъснато се добавят надпревари, скоро ще са 24-25. За мен няма смисъл още неща да се прибавят. Не ми харесва. В спринта изобщо не става дума за състезание, а за оцеляване. Предпочитам да опазя болида си и да имам добър автомобил за неделя“, продължи Верстапен.

„Дори да променят формата, тези спринтове не са част от ДНК-то на Формула 1. В F1 трябва да извлечеш максимума от квалификацията и да направиш страхотна неделя, когато е хубавата, дълга състезателна дистанция. Не разбирам, не знам защо трябва да променяме това, защото според мен има екшън на пистата. Въпросът е как да има повече от това. Въпросът е как да се доближат колите, повече отбори да се борят за победа. Тогава мисля, че шоуто ще е страхотно“, коментира още пилотът на Ред Бул.

„Ако шест или седем отбора водят битка за победа, би било невероятно и тогава не би имало нужда нещо да се променя“, каза още Верстапен

Коментарът на двукратния световен шампион е най-сериозната критика към спринтовете, изразявана от пилот от много време насам. Ръководството на Формула 1 настоява, че късата състезателна дистанция е огромен успех, докато собствените им проучвания показват ниско одобрение и сред феновете. Верстапен пък каза по-рано през уикенда, че ако промените продължават, той може да не остане наоколо още дълго време.