Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Рикиардо в първата тренировка на мокро на Сепанг

Верстапен пред Рикиардо в първата тренировка на мокро на Сепанг

41
0

Пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Даниел Рикиардо постигнаха най-добри времена в първата свободна тренировка за Гран при на Малайзия, която се проведе на мокро.

Реално тя продължи около час, тъй като през първите 30 минути условията бяха много лоши и състезателният контрол на ФИА не позволи излизане на пистата.

Трети изненадващо се нареди Фернандо Алонсо с Макларън, следван от пилотите на Ферари Кими Райконен и Себастиан Фетел. Всички те бяха далеч от времената на Ред Бул, като колите на „биковете” се държаха много стабилно на мокрото трасе с гуми интермедиа.

 

 

Началото на сесията бе отложена с близо половин час заради силния дъжд и наводненото трасе. Когато валежът спря на пилотите бе разрешено да излязат на пистата, тя още бе много мокра и състезателите излязоха да направят само по една инсталационна обиколка и се прибраха в бокса.

 

 

Условията постепенно се подобряваха и 40 мин. преди края на сесията Естебан Окон стана първият пилот, излязъл с гуми интермедиа. Той обаче допусна малка грешка и не записа бърза обиколка. Рикиардо също излезе на пистата с интермедиа, следван от Себастиан Фетел. Пилотът на Ред Бул първи направи бърз тур – 1:55.601 мин.

 

 

Фетел подобри това време с 1.1 сек, а Райконен бе 2-и на 0.412 сек. Хамилтън също се появи на пистата със същия тип гуми и даде 4-о време. Рикиардо отново излезе начело с нов най-бърз тур, който обаче веднага бе подобрен от Верстапен. Пилотите на Ферари също завъртяха още обиколки и се наредиха 3-и (Фетел) и 4-и (Кими). След тях бяха Хамилтън и Ботас. Фетел излезе за кратко от пистата в следващия си опит, а Ботас подобри времето си и стана 4-и. Райконен измести Фетел от 3-ата позиция.

 

 

Строл с Уилямс изненадващо излезе на 3-а позиция, като секунди след това Ботас го измести от нея. В същото време Даниел Рикиардо подобри значително времето си и стана първият пилот, слязъл под 1:50 мин за обиколка. Верстапен подобри резултата си, но остана на 0.7 сек от съотборника си. Паскал Верлайн пък се завъртя и напусна за кратко трасето, но без поражения по колата.

 

 

5 ми преди края на сесията Верстапен записа най-добра обиколка, слизайки под 1:49 мин. Хамилтън също направи голям прогрес и стана 3-и. Само минута по-късно Алонсо зае тази позиция. В последните секунди Райконен и Фетел подобриха постиженията си и станаха 4-и и 5-и, следвани от Хамилтън и Ботас. Много добре се представи дебютантът Пиер Гасли с Торо Росо, който записа 9-и резултат и не допусна грешки.