Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Окон и Верстапен извикани при стюардите; Хорнер: Естебан извади късмет да се...

Окон и Верстапен извикани при стюардите; Хорнер: Естебан извади късмет да се отърве с побутване

161
0
Естебан Окон,Макс Верстапен

Естебан Окон и Макс Верстапен бяха извикани при стюардите на Гран при на Бразилия заради физическия сблъсък, случил се помежду им след финала на надпреварата. Пилотът на Форс Индия удари този на Ред Бул по време на състезанието, докато холандецът го затваряше с обиколка. Окон бе наказан с 10 секунди престой в бокса за катастрофата, вследствие на която Верстапен се завъртя и изтърва лидерството в състезанието. Той получи и три наказателни точки в лиценза си.

Решението по случая гласеше: „Пилотът на кола №31 бе затворен с обиколка. Стюардите отбелязаха, че той бе с нови гуми суперсофт. Окон опита изпреварване на водещия автомобил №33 от външната страна на първи завой, за да се върне в съответната обиколка. Стюардите определиха, че той не успя да извърши задминаването и като затворен с тур болид се бори с лидера за позиция на трасето, причинявайки катастрофа във втори завой с лидера в надпреварата.”

Вбесеният Верстапен стигна до физическа агресия срещу Окон в гаража на ФИА след състезанието. След това французинът призова ФИА да предприеме действия срещу холандеца.

„Наистина съм изненадан от поведението на Макс. ФИА трябва да го спре – беше агресивен, блъскаше ме, това не е професионално”, каза Окон.

„Правилата сочат, че могат да наваксаш обиколка, ако си по-бърз и аз това направих, защото темпото ми бе страхотно. Минах от външната страна – същата маневра, която приложих при [Фернандо] Алонсо, както и спрямо много други пилоти. Но нещата след това не се развиха по същия начин.”

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер защити пилота си и заяви, че според него Верстапен бил дори неочаквано въздържан.

„Станалото му коства победата в състезанието. Той кара с цялото си сърце повредената кола. Честно казано, Естебан извади късмет да се отърве с побутване. Емоциите бяха нагорещени. Казах на Макс да се овладее по време на обиколката за прибиране, защото загубата не бе по негова вина”, обясни Хорнер.