Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен триумфира в Малайзия, Фетел стигна до 4-ото място

Верстапен триумфира в Малайзия, Фетел стигна до 4-ото място

42
0

Макс Верстапен спечели първата си победа за сезона и втора в кариерата си след успех в Гран при на Малайзия. Пилотът на Ред Бул направи отлично състезание и поведе в класирането още в 4-ата обиколка след изпреварване спрямо Люис Хамилтън. Той не изпусна водачеството до финала.

Лидерът в шампионата Хамилтън завърши 2-и, а основният му съперник за титлата Себастиан Фетел стигна до 4-ото място след старт от последна 20-а позиция. Така разликата след този кръг стана 34 точки в полза на Люис. Трети завърши Даниел Рикиардо с Ред Бул, който в последните обиколки удържа на натиска на Фетел.

 

 

Заради проблем с мотора 2-ият на старта Кими Райконен изобщо не успя да стартира. Така Хамилтън бе сам отпред и поведе, следван от Верстапен, който удържа атаката на отлично потеглилия Ботас. Рикиардо бе 4-и, следван от Вандоорн, Перес и Окон. Последният влезе в бокса за смяна на гуми още в 3-ата обиколка. В 4-ата Верстапен изпревари Хамилтън от вътрешната страна от първия завой и поведе. Люис се оплака, че колата му не може да се зарежда от хибридната система.

 

 

Фетел с гумите софт прогресира бързо до 11-а позиция след старт от последна 20-а, а отпред Верстапен се откъсна пред Хамилтън. В 9-ия тур пък Рикиардо се справи с Ботас и излезе на 3-а позиция. Себастиан мина пред Алонсо и Махнусен и вече бе 9-и. След още няколко тура той бе 6-и след спирания в бокса на още няколко пилота пред него. Отпред Верстапен вече бе на 7 сек пред Хамилтън.

 

 

В 20-ата обиколка Фетел се справи и с Перес и вече бе 5-и, като започна да настига Ботас. На върха Макс бе вече на 9 сек пред Хамилтън, като той и Ботас явно имаха сериозни проблеми с работата на гумите. Зад фетел, 6-и бе Перес, следван от Алонсо, Сайнц и Окон. Последният се завъртя на първия завой след удар със Сайнц.

 

 

Фетел пък бе застигнал плътно Ботас. В 27-ата обиколка Хамилтън направи единствения си питстоп и сложи гумите софт. В следващия тур и Верстапен мина през пита и се върна начело, а същото стори и Фетел, слагайки суперсофт и опитвайки пресичаща стратегия. В 29-ата обиколка и Ботас спря за нови гуми софт и се върна зад пилота на Ферари.

 

 

Верстапен пък се откъсна на почти 9 сек пред Хамилтън. Той бе леко забавен от Магнусен и Палмър, които се бореха пред него, а след това се и удариха зад него. Преди това Кевин води люта битка с Алонсо, спечелена от пилота на Макларън. Фетел започна да настига Рикиардо в битка за 3-ото място. 8 тура преди финала германецът бе плътно зад Даниел, но до финала имаше само една възможност да атакува. При нея Рикиардо му „затвори вратата” на първия завой.

Отпред Верстапен нямаше проблеми и спечели първи успех за сезона, следван от Хамилтън, Рикиардо и Фетел. Ботас остана 5-и,с ледван от Перес, Вандоорн, Строл, Маса и Окон. След финала Строл и Фетел се удариха в много странен и рядко срещан инцидент, като колата на Ферари бе тотално разбита отзад.