Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел и Верстапен се обвиниха взаимно за инцидента

Фетел и Верстапен се обвиниха взаимно за инцидента

75
0
Себастиан Фетел,Ферари

Себастиан Фетел обвини Макс Верстапен за инцидента между двамата в 8-ата обиколка, след който пилотът на Феарри се завъртя и изостана последен. Германецът атакува от вътрешната страна на завоя Спуун в битка за 3-ото място, след което се стигна до контакт между двамата.

Верстапен също мина през зоната за сигурност, но запази позицията си, а стюардите определиха случилото се за състезателен инцидент и не наказаха никой.

„Аз очевидно натисках, за да го изпреваря, но не исках това отчаяно, каза Себастиан пред Sky Sports. – Знаех, че той има наказание, но също така усещах, че сме по-бързи, като той изоставаше на правите, а аз го настигах. Колата за сигурност също ми помогна да съм близо.

Когато ме видя, че го атакувам, той се защити, но аз имах вътрешната линия за завоя. По принцип когато той разбере, че някой е близо до него или до него, продължава да го натиска в момент, в който повече не трябва да прави това. Същото направи и сега. Смятам, че имаше достатъчно място за мен. Иначе нямаше да атакувам.“

Запитан дали не е трябвало да избере по-внимателен подход при атаката си срещу Верстапен, Фетел отговори: „Попитахте ли го дали той трябва да мисли повече когато се защитава? В крайна сметка всички ние се състезаваме и аз не съжалявам, че опитах маневрата. В последствие е лесно да се каже, че бих го направил по друг начин, с оглед на крайния изход.

Но място имаше, неговата батерия беше изразходвана, а аз запазих енергията в моята, имах повече скорост, бяхме един до друг и щях да взема завоя. Но той не ми остави достатъчно място и се ударихме.“

Според Макс обаче вината за случилото се е на Фетел, защото Себастиан се е ударил в него, а и на този завой не може да се изпреварва. „Аз дори му оставих място, но той имаше недозавиване и се удари в мен, каза холандецът.

– Той можеше да бъде по-внимателен. Не съм аз този, който определя правилата. Иначе много от наказанията в спорта нямаше да ги има. Но мисля, че сценарият е подобен на този в Китай (когато Верстапен се удари във Фетел и го завъртя, за което получи 10 сек наказание).

Верстапен освен това категорично не бе съгласен с наказанието от 5 сек, което получи за маневрата срещу Райконен в началото на втората обиколка. Холандецът смята, че връщането му на пистата след пресичането на шикана не е било опасно и определи санкцията като глупава.