Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел надви Хамилтън в Белгия

Фетел надви Хамилтън в Белгия

61
0
Себастиан Фетел,Ферари

Себастиан Фетел с Ферари спечели Гран при на Белгия на пистата Спа след битка с лидера в шампионата Люис Хамилтън. Британецът стартира от първа позиция и поведе, но още в началото на първата обиколка бе изпреварен от Фетел.

След това в хода на състезанието германецът беше по-бързият пилот И натрупа аванс от 11 сек. С успеха си Себастиан намали преднината на Хамилтън в първенството от 24 на 17 точки.

Трети завърши Макс Верстапен, който се възползва максимално от удара между Даниел Рикиардо и Кими Райконен на старта, който в крайна сметка доведе до отпадането и на двамата. Четвърти се нареди Валтери Ботас след старт от едва 17-а позиция. В края на състезанието той изпревари Перес.

Мексиканецът и неговият съотборник във Форс Индия завършиха на страхотното 5-о и 6-о място, което донесе много важни точки за тима, който след смяната на собствеността си загуби всичките си такива в шампионата при конструкторите.

При потеглянето Фетел се залепи зад Хамилтън и след завоя Червената вода на правата Кемъл го изпревари с по-висока максимална скорост. Окон се опита да атакува и двамата, но в стремежа си да ги задмине, трябваше да спре по-рано и загуби позиция спрямо съотборника си Перес. 

 

По назад обаче се стигна до инцидент, при който Хюлкенберг блокира гумите си и връхлетя върху Алонсо при спирането за първия завой. Колата на Фернандо прелетя над тази на Льоклер и я удари, като за щастие Шарл не бе наранен при инцидента. Роля за това имаше и предпазния ореол, който го предпази. Тримата отпаднаха, а на трасето излезе колата за сигурност. Стюардите обявиха, че ще разследват инцидента. 

 

 

От водещите пилоти Кими Райконен спука след удар от Рикиардо и след смяна се озова последен, а Даниел остана без задно крило и след неговата дълга сменя се върна в състезанието с 1 обиколка изоставане.

Състезанието бе рестартирано в 5-ата обиколка. Хамилтън опита атака още на последния шикан преди началото на тура, но Фетел се защити добре и запази лидерството. Зад тях трети бе Перес, пред Окон и Вестапен. Следваха Грожан и Магнусен с двете коли на Хаас.

 

 

В 7-ата обиколка Макс изпревари Окон в края на дългата права и излезе на 4-а позиция. Райконен пък направи ново спиране в бокса и престоя доста дълго, преди да излезе отново с гуми медиум. След още 2 обиколки финландецът се прибра в бокса и не продължи състезанието, като изглежда имаше сериозни повреди по колата след удара с Рикиардо в началото.

 

 

В 10-ата обиколка Верстапен се справи и с Перес и излезе на 3-а позиция. Отпред Фетел водеше с 3 сек пред Хамилтън, а Макс беше на още 9 сек зад британеца. Другият пилот на Мерцедес Ботас прогресира от 17-о място на старта до 11-о, като изпревари Хартли от външната страна на завоя Червената вода.

 

 

Разликата между Фетел и Хамилтън се задържаше около 3.8 сек, а Ботас излезе на 9-а позиция. В 22-ата обиколка Хамилтън влезе в бокса за нови гуми софт. Тур по-късно и Фетел спря за нови меки гуми и се върна начело с малко над 1 сек пред Хамилтън, който изпревари Верстапен. Веднага той увеличи аванса си на над 2 сек.

 

 

Пилотите на Форс Индия също минаха през бокса за нови гуми софт, като мексиканецът остана по-напред. В 27-ата обиколка това стори и Верстапен. Холандецът се върна на 3-а позиция на 25 сек зад Люис, който вече изоставаше от Фетел на близо 4 сек. В 30-ия тур и Ботас мина през бокса за нови меки гуми и се върна на пистата 6-и, зад Перес и Окон. Обиколка по-късно Рикиардо се прибра в гаража и отпадна, след като бе преценено, че няма как с голямото си изоставане да спечели точки.

 

 

Ботас веднага притисна Окон и го изпревари с лекота в 32-ата обиколка и започна да преследва Перес. На върха Себастиан бе с 5 сек пред Люис и продължаваше да увеличава аванса си. 4 обиколки преди финала Валтери успя да изпревари Серхио в края на правата Кемъл.

 

До финала промени не настъпиха и така Фетел спечели надпреварата, следван от Хамилтън, Верстапен, Ботас, Перес, Окон, Грожан, Магнусен, Гасли и Ериксон.