Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел най-бърз в първата тренировка на Спа

Фетел най-бърз в първата тренировка на Спа

69
0

Себастиан Фетел с Ферари бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Белгия на Спа, 13-и кръг от шампионата на F1. Германецът изпревари с 0.151 сек Макс Верстапен с Ред Бул. Зад тях 3-и и 4-и се наредиха Люис Хамилтън с Мерцедес и Кими Райконен с другия болид на Скудерията.

Всички те използваха гумите софт при постигането на най-бързата си обиколка. Петият Ботас с втората кола на Сребърните стрели се нареди 5-и, но с по-твърдите гуми медиум бе само на 0.366 сек от водача. Шести остана Даниел Рикиардо, а най-добър от останалите бе Естебан Окон с новия отбор на Рейсинг Пойнт Форс Индия – 7-и.

На мястото на Алонсо в тази тренировка караше младия тестпилот на Макларън Ландо Норис. Тимът иска да види как ще се представи британецът в състезателен уикенд, като той е кандидат за второто титулярно място в тима за 2019 г.

Макс Верстапен първи записа бърза обиколка с гумите софт – 1:46.916 мин. След което холандецът свали още 0.7 сек. Норис също записа бърз тур с гумите медиум, а Кики Райконен със софт доближи Верстапен на 1 десета. 

 

Вандоорн се оплака, че е останал без спирачки, като педалът му е потънал до пода. Междувременно Фетел също записа скоростна обиколка и се нареди 3-и зад Макс и Кими. Ред Бул използваха задно крило с много ниско ниво на притискане, за да се компенсира изоставането на правите заради по-малката мощност от двигателя.

Райконен и Ботас подобриха времето на Верстапен, като Кими бе начело с 1:45.444 мин със софт. Фетел излезе 3-и с меките гуми, а Ботас с нов бърз тур със суперсофт поведе, като стана първият пилот с време под 1:45 мин. Хамилтън зае 3-ата позиция в първия си истински бърз тур. С нов опит със софт Хамилтън зае първото място.

 

 

Много от пилотите съобщиха за валежи в определени част от пистата. Сериозен дъжд така и не заваля, а Райконен излезе с нов комплект софт и записа 2-о време, само на 42 хилядни от Хамилтън. Фетел с нови меки гуми бе още по-бърз и поведе с 1:44.358 мин. Само на 0.151 сек до него се доближи Верстапен. Ботас направи много силна обиколка с медиум и бе на 0.3 сек от времето на Фетел. Това му отреди 5-о място, малко зад 4-ия Райконен и 3-ия Хамилтън.

 

 

Само две бързи обиколки записа Даниел Рикиардо заради проблеми със задвижващата система. Той завърши сесията 6-и с тур в самия край със суперсофт. Норис пък завърши тренировката 17-и и бе пред Вандоорн (19-и) с другия Макларън, но белгиецът кара доста по-малко заради проблемите със спирачките.