Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел ще стартира първи на Хокенхайм

Фетел ще стартира първи на Хокенхайм

64
0

Себастиан Фетел с Ферари ще стартира от първа позиция в Гран при на Германия на пистата Хокенхайм. Лидерът в шампионата бе най-бърз в квалификацията днес, като изпревари с 0.204 сек Валтери Ботас от Мерцедес.

Кими Райконен с другия болид на Скудерията остана 3-и, а световният шампион Люис Хамилтън ще стартира 14-и след грешки в първата част на квалификацията и загуба на хидравлично налягане. Ако се наложи смяна на скоростната кутия, британецът ще отиде и още по-назад.

Прогнозите за дъжд в квалификацията не се оправдаха. В същото време трасето изсъхна за 2-та часа след края на 3-ата свободна тренировка. Така пилотите излязоха със сликове. Най-бърз беше Райконен, следван от Фетел, Ботас, Грожан и Хамилтън, като последният допусна няколко грешки и не постигна оптимален резултат.

В самия край след минаване високо през бордюрите на завой 1 шампионът не можеше да сменя предавките, като получи информация от бокса, че има загуба на хидравлично налягане. Беше му наредено да спре, за да няма поражения по мотора, но британецът продължи на своя глава да се движи, блокирал на 4-а предавка. В крайна сметка той спря, слезе от колата и започна да я бута. Това приключи до една от зоните за сигурност, след което Люис се прибра в пита изключително разочарован.

 

 

След първата част от квалификацията отпаднаха Естебан Окон, Пиер Гасли, Брендън Хартли, Ланс Строл и Щофел Вандоорн, който имаше проблем с превключването на предавките.

След проблемите на Хамилтън стана ясно, че той няма как да участва във втората част и в най-добрия случай ще стартира 14-и. В нея почти всички водещи пилоти караха с гумите ултрасофт, което означава, че ще стартират с тях утре, ако пистата разбира се е суха. Само Верстапен бе със софт, но той не можа да завърши бързия си тур заради спиране на сесията. А това се наложи заради изхвърления на трасето чакъл от Маркус Ериксон, който излетя на завой 13.

 

 

След рестартирането на сесията Верстапен излезе с ултрасофт и записа второ време, на 0.036 сек от най-бързия Ботас. Трети и 4-и бяха Райконен и Фетел. Освен Хамилтън, след този сегмент отпаднаха още Рикиардо, който не записа време заради наказанието си в решетката за непозволена смяна на компоненти по мотора, Ериксон, Сироткин и Алонсо.

 

 

В третата част при първите опити Фетел бе най-бърз с нов рекорд на пистата от 1:11.539 мин, като Ботас бе на 0.170 сек зад него. Следваха Райконен и Верстапен на 0.3 и 0.8 сек. При вторите опити Райконен се доближи на 8 хилядни зад Фетел, но Ботас бе по-бърз с 0.123 сек и поведе. Фетел обаче свали още 2 десети в последния си тур и така спечели полпозишъна. Верстапен остана 4-и, следван от Магнусен и Грожан с двете коли на Хаас< които бяха най-добри от останалите. Зад тях се наредиха Хюлкенбегр и Сайнц с Рено.