Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел триумфира в Канада, отново поведе в шампионата

Фетел триумфира в Канада, отново поведе в шампионата

76
0

Себастиан Фетел с Ферари спечели по убедителен начин Гран при на Канада на пистата Жил Вилньов, 7-и кръг от шампионата на F1. Германецът води от старта до финала, като натрупа сериозна преднина преди единственото си влизане в бокса за смяна на гуми и го увеличи след това.

Втори завърши Валтери Ботас с Мерцедес, следван от Макс Верстапен и Даниел Рикиардо с двете коли на Ред Бул. Шампионът Люис Хамилтън остана едва 5-и, следван от Кими Райконен с Ферари, който не показа добро темпо с по-новите си гуми суперсофт.

На старта поведе Фетел, пред Ботас и Верстапен, който се опита да изпревари Валтери, но не успя. Рикиардо мина пред Райконен и се нареди 5-и. По назад Строл и Хартли се удариха и предизвикаха тежък инцидент. на завои 5 и 6. Това доведе до излизането на колата за сигурност. Ериксон и Вандоорн използваха този период да минат през бокса за смяна на гуми.

 

 

При рестарта в 5-ата обиколка Фетел запази лидерството, следван от Ботас, Верстапен, Хамилтън, Рикиардо и Кими. По-назад в колоната Перес се удари със Сайнц, след което Серхио се завъртя и загуби много позиции. Сайнц бе 9-и, зад Окон и Хюлкенберг. Хамилтън се оплака от загуба на мощност, като британецът започна да изостава от Верстапен.

 

 

Перес влезе в бокса за смяна на гуми и постави суперсофт, като се върна последен на пистата. Две обиколки по-късно и Окон спря в пита за нов комплект супермеки гуми. Отпред Фетел се откъсна на 4 сек пред Ботас, а Макс изостана на 3.5 сек от Валтери. Хамилтън пък бе на повече от 2 сек зад холандеца и бе притискан от Рикиардо. Пилотите на Рено Хюлкенберг и Сайнц също минаха през бокса и се върнаха на пистата пред Окон.

 

В 17-ата обиколка Верстапен и Хамилтън влязоха в бокса за нови гуми суперсофт. Тур по-късно Даниел също мина през пита за суперсофт, като австралиецът се върна пред Люис. Първите трима Фетел, Ботас и Райконен още не бяха спирали в бокса, но постигаха по-добри времена от тези, които го направиха в челото. Фетел поддържаше преднина от около 4 сек пред Ботас.

 

 

В 33-ата обиколка Райконен спря в бокса за супрсофт гуми и се върна малко зад Хамилтън на 6-а позиция. В 36-ата и Ботас сложи нови гуми суперсофт и се върна на 2-и. В следващата обиколка Фетел също мина през пита за суперсофт и се върна спокойно начело с аванс от 5.7 сек. Верстапен бе 3-и зад тях, следван от Рикиардо, Хамилтън и Кими. Състезанието завърши за Алонсо в 42-ата обиколка. Испанецът се прибра в бокса с повреда в изпускателната система в своята Гран при номер 300.

 

 

В челото Ботас намали преднината на Фетел до 3.5 сек само за няколко обиколки, но в 56-ата допусна грешка при изпреварването на Сайнц с обиколка и загуби над 2 секунди. По-назад Райконен с много по-новите си гуми не можеше да притисне Хамилтън и пилотите на Ред Бул.

 

 

До финала Хамилтън се опита да притисне Рикиардо в битката за 4-ото място, но не успя да го изпревари. Така Фетел спечели и поведе отново в шампионата с 1 точки пред Хамилтън, който остана пети. Ботас и Верстапен останаха 2-и и 3-и. Най-добри от останалите бяха Хюлкенберг и Сайнц с Рено.

Тъй като по погрешка карираният флаг беше показан преди началото на последната 70-а обиколка, крайното класиране бе счетено след 68-ата обиколка. Това не доведе до размествания в зоната на точките, а само означаваше, че най-бързата обиколка е на Макс Верстапен, а не на Даниел Рикаирдо.