Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Видео показва причината за санкциите на Алонсо и Уебър

Видео показва причината за санкциите на Алонсо и Уебър

92
0
Марк Уебър,Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо и Марк Уебър получиха официални предупреждения от стюардите на Гран при на Сингапур, след като пилотът на Ферари спря, за да качи на колата си състезателя на Ред Бул. Австралиецът ще отиде 10 места назад на грида в Корея, тъй като това му бе третата такава санкция за годината.

Реакциите на наказанието бяха различни. Немалко наблюдатели коментираха, че то е прекалено сурово. На видеото обаче се вижда как Уебър притичва през пистата, докато Алонсо спира на състезателната линия и пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Нико Розберг са принудени да правят маневри, за да ги избегнат.

Хамилтън призна, че е бил шокиран да открие неподвижното Ферари точно на това място на трасето. Дженсън Бътън (Макларън) пък коментира в Туитър акаунта си, че подобно спиране определено е опасно, допълвайки, че въпреки това наказанието е твърде строго.

Междувременно ФИА ще посъветва пилотите да не вършат подобни неща като стореното от Уебър и Алонсо. Във федерацията разглеждали случая, след като двамата пилоти бяха санкционирани по различни параграфи. При испанеца е приложена точка 30.13 от спортните правила – за ненужно бавно управление или такова, което може да бъде определено като потенциално опасно за други състезатели или хора. Марк бе санкциониран по точка 30.9 (b), която разрешава присъствието на пилот на трасето единствено след разрешение от страна на маршалите. Аутоспорт публикува информация, че австралиецът е имал изрично указание да не излиза на пистата. Според нея няма планове за въвеждане на изрично правило, забраняващо подобни „таксиметрови” дейности. ФИА ще отправят съвет и ще препоръчат на пилотите да не рискуват да получават наказания в бъдеще, предлагайки на колегите си да ги откарат по такъв начин по питлейна.