Начало Избрани Виетнам все по-далеч от домакинство на старт от F1

Виетнам все по-далеч от домакинство на старт от F1

1266
0
Виетнам
Трасето във Виетнам, снимка: VGPC

Виетнам е все по-далеч от домакинство на старт от F1. Страната в Югоизточна Азия трябваше да приеме състезание от най-високото ниво на моторните спортове през пролетта на 2020 г.

Надпреварата се очакваше да се проведе на улична писта в Ханой, която е дело Херман Тилке. Подобно на всички стартове в Далечния Изток, Гран при на Виетнам бе отменена заради пандемията от коронавирус. Стартът бе отложен за следващата година, но бе изваден от предварителния календар за сезон 2021. Оттогава събитието така и не се появи в графика на F1.

В края на 2018 г. организаторите на надпреварата подписаха 10-годишен договор с Либърти Медия на стойност 600 млн. долара. Въпреки това уличната писта не фигурира в календара на Формула 1. В този момент 5.6-километровото трасе е напълно забравено и следва съдбата на това във Валенсия.

Надеждите за завръщане на състезанието във Виетнам стават все по-малки. Според различни източници, част от инфраструктурата на трасето вече е продадена. Това включва състезателната електроника, бариерите TecPro, както и предпазните мрежи. Всичко това ще се използва за предстоящото състезание от Формула Е по улиците на индийския град Хайдерабад. Също така трасето в Ханой е напълно изоставено от местните власти. Трибуните за зрители също са демонтирали. Част от трасето, на което трябваше да преминават болидите от F1, отново е част от пътната мрежа на Ханой.

Домакинството на Виетнам щеше да 60 милиона долара годишно. Идеята на това състезание беше променяна на имиджа на Ханой, както и да се демонстрира растящата му икономика. Таксата за състезанието трябваше да бъде поета от най-големия частен конгломерат в страната VinGroup.

Съдбата на Гран при на Виетнам бе поставена под въпрос когато бившият кмет на Ханой Нгуен Дук Чунг бе арестуван. Впоследствие той бе осъден на 10 години затвор по обвинения в корупция. В допълнение, страната изпада в тежка криза заради последиците от разпространяването на COVID-19.

Според последната информация на Агенция Франс Прес (AFP), че в средата на миналата година местните власти във Виетнам са забранили провеждането на състезанието до края на 2029 г.