Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов: Бътън е по-завършен пилот от Хамилтън, Алонсо се справя във всякакви...

Вилньов: Бътън е по-завършен пилот от Хамилтън, Алонсо се справя във всякакви ситуации

54
0
Дженсън Бътън, Люис Хамилтън
снимка: Макларън

Жак Вилньов твърди, че Дженсън Бътън е по-добър пилот като цяло от съотборника си Люис Хамилтън. Световният шампион във Формула 1 за 1997 г. е известен с факта, че споделя откровено мнението си, независимо дали ще подразни някого с думите си.

Канадецът вече заяви по-рано, че пилотите в Гран при се отнасят към спорта като към видеоигра и това е опасно. Освен това ги обвини, че са прекалено разглезени и нямат достатъчно уважение един към друг. Сега изрази виждането си по друг въпрос, засягащ конкретно състезателите на Макларън.

Бих казал, че Дженсън е по-завършен като пилот. Люис е по-бърз в квалификациите, въпреки че и Дженсън е бил понякога най-отпред, но шампионатът не се печели с квалификации. През годините е имало доста състезатели, които са можели да направят наистина добра бърза обиколка, но не в това е смисълът да си пилот във Формула 1. Люис има изключителна скорост в надпреварите, а и двамата са страшно талантливи. Аз просто имам повече вяра в цялостната картина и при поглед отстрани Дженсън просто е по-балансиран във всичко – смята Вилньов.

Жак призна, че няма представа колко е напреднал в психологическо отношение Хамилтън:

Никога не съм го познавал наистина добре от лична гледна точка, но нещо се случи през изминалите години и то определено имаше ефект. Начинът му на каране се промени. Всяка година се различава с нещо – или с поведението на пистата, или с чувствата му. Различни елементи ту се засилват, ту затихват и това е малко странно. Изглежда при него няма постоянство. Нямам предвид константност на трасето, а това какво иска, как работи и т.н. При Дженсън е друго – всеки сезон той е същият човек със същата мотивация и когато колата е добра, се получава. При Люис поведението като че ли повече опира на метода с пробата и грешката – допълни Вилньов.

Сред останалите състезатели той отбеляза Фернандо Алонсо, заявявайки, че винаги му е бил фен.

Той непрекъснато се бори и гледа собствената си работа независимо каква е колата или какво се случва наоколо. Той е в спорта за да се състезава, след като е работил здраво, за да стигне до F1. Нищо не му е поднесено на тепсия и намира изход независимо от ситуацията. А в повечето случаи се справя страхотно спрямо оборудването, с което разполага. И това се виждаше, когато бе в Рено, както и сега във Ферари – затова и сега е на върха – добави канадецът.