Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов: Ако някой вземе Мик, то ще е за имиджа „Шумахер“

Вилньов: Ако някой вземе Мик, то ще е за имиджа „Шумахер“

3222
0
Мик Шумахер
Мик Шумахер; снимка: Алпин

Ако отбор от Формула 1 вземе Мик Шумахер за пилот, то ще е, защото иска имиджа от фамилията му, заяви Жак Вилньов. Световният шампион за 1997 г. коментира, че в момента не изглежда някой тим да иска сина на седемкратния носител на Гран при короната Михаел Шумахер. Самият Мик неколкократно подчерта, че Формула 1 остава основна цел за него. В F1 има четири свободни места за догодина – в Заубер/Ауди, Мерцедес, Алпин и Виза РБ.

„Изглежда никой не отбор не иска да вземе Мик Шумахер за пилот. Мик и екипът му натиснаха сериозно, но като че ли никой не опитва да го привлече в екипа си. Проблемът е, че престоят му в F1 не приключи положително. Сега той може да се справя по-добре и да показва обещаващо развитие в настоящата си позиция, но доказателствата са налични и достъпни за всички. За отборите той е притеснителен вариант. Искат ли те да поемат риск? Да се надяват, че Мик е по-добър в сравнение с преди? В момента не изглежда да е така“, коментира Вилньов.

„Ако някой отбор все пак вземе Мик за F1 пилот, то ще е, защото иска имиджа „Шумахер“ и се надява той да върви по-добре, отколкото в Хаас“, допълни Вилньов

Името на Мик Шумахер се появява периодично сред кандидатите за място в Заубер/Ауди и Алпин. В екипа от Хинвил привлякоха Матия Биното за нов шеф на целия проект. Биното не вярва особено в качествата на Мик – пилотът приключи работата си с академията на Ферари, докато той още бе шеф на Скудерията. От Алпин пък проведоха паралелен тест на Шумахер и Джак Дуън. От Енстън не оповестиха нищо официално, но се говори, че резултатите не били еднозначни. Двамата карали при различни условия. Дуън дал по-силни резултати в един бърз тур, Шумахер имал по-добро темпо в дълга серия.

Вилньов пък даде мнение и по въпроса за качествата на Серхио Перес, за когото Ред Бул взе решение да опита да му помогне да се адаптира към болида вместо да го гони.

„Ред Бул вече загуби лидерската си позиция. Сега двата най-добри отбора са Макларън и Мерцедес. Макс Верстапен обаче все още печели благодарение на качествата си, но това все по-трудно с всяко следващо състезание. Според мен оценките за Перес са несправедливи. Не мисля, че той е станал по-лош пилот в сравнение с преди две години. Макс има напредък, вследствие на което разликата между тях се увеличи. На Перес му е по-трудно да управлява колата, но и на Верстапен не му е леко. Но като цяло Макс вече спечели двубоя със съотборника си тази година“, каза Вилньов.