Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов отправи критики към Макларън: Не звучи така сякаш искат да спечелят

Вилньов отправи критики към Макларън: Не звучи така сякаш искат да спечелят

2032
0
Оскар Пиастри, Ландо Норис, Макларън F1
снимка: Майкъл Потс

Жак Вилньов отправи остри критики към Макларън. Световният шампион за 1997 г. не разбира случилото се по време на последния старт в Монца. Според Вилньов, в Макларън сами си създават проблеми и сякаш не „искат да печелят.“

През последните няколко седмици Макларън отнесе много критики. Отборът вземаше някои странни стратегически решения, които костваха загуба на ценни точки. По време на Гран при на Италия Макларън загуби потенциална двойна победа заради няколко стратегически грешки. Това позволи на Шарл Льоклер от Ферари да грабне победата благодарение на по-агресивната стратегия и отлично пазене на гумите

Макларън-ът изглеждаше силен след квалификацията в Монца. Отборът от Уокинг окупира първите две позиции на стартовата решетка. На старта Норис успя да запази водачеството след първата серия завои. Но на втория шикан той беше зрелищно изпреварен от Оскар Пиастри. След това австралиецът отвори преднина и не позволи на Норис да си върне позицията.

Макларън така и не използва отбори заповеди в Италия, които да помогнат на Ландо да намали още изоставането си от Макс Верстапен. По този начин британецът пропусна да спечели още ценни точки и да се възползва от слабото представяне на нидерландеца.

Събитията в Макларън бяха коментирани от Жак Вилньов. Този уикенд канадецът е част от екипа на Скай. Вилньов не пропусна да отправи критики и да постави под въпрос действията на ръководството на екипа.

„Струва ми се малко жалко“, каза Вилньов пред Скай. Това е F1. Това е върхът на моторните спортове. Ако бях фен на Макларън, щях да съм разстроен. Нима те наистина искат да спечелят? Дали им пука? Не звучи така, сякаш искат да спечелят.“

Разликата между Норис и Верстапен е 62 точки. Съвсем логично е Макларън да подкрепи британеца в борбата за световната титла. Но до този момент тимът третира равно двамата си състезатели и не дава предимство на Норис.

„Много е утопично.“ продължи Вилньов. „Красиво е, но си тук, за да печелиш. Това е единственото, което има значение.“

„Ландо се справи по-добре от Пиастри през първата половина на сезона. Той е този, който има шанс да спечели. Трябва да се играе по това правило. Наистина не успявам да разбера тази концепция: „Ето така работим. Това е толкова красиво. Много по-щастливи сме да завършим втори, отколкото да спечелим. Това е странно“, каза още световният шампион за 1997 г.

Вилньов коментира и изпреварването на Пиастри срещу Норис на Монца. Според него, британецът е бил прекалено предпазлив, което му е коствало и позиция спрямо Льоклер

„Ако беше друг пилот в този шикан, той [Норис] нямаше да завие толкова наляво и нямаше да излезе от линията. Може би щяха да си ударят колелата и това беше всичко“, каза Вилньов.

„Но тъй като това беше неговият съотборник, той не беше много агресивен в защитата си и това му коства едно-две места“, добави канадецът.

По-рано тази седмица стана ясно, че Макларън ще даде приоритет на Норис в борбата за шампионата при пилотите. Андреа Стела обаче призна, че ситуацията ще бъде разглеждана състезание по състезание.

„Ще подкрепим Ландо, но искаме да го направим без прекалено големи компромиси с нашите принципи“, заяви Стела. „Нашите принципи са, че интересът на отбора винаги е на първо място. Искаме да сме честни и към двамата пилоти. Това, което не искаме да виждаме повече, е ситуация като в Монца, в която влизаме в шикана първи и втори и излизаме първи и трети. Това е в ущърб на отбора.“