Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов: Защо Рикиардо е още в F1? Стига извинения. Имиджът му го...

Вилньов: Защо Рикиардо е още в F1? Стига извинения. Имиджът му го задържа в спорта, не резултатите

2341
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Жак Вилньов е част от екипа на Скай Спортс F1 за Гран при на Канада този уикенд и още през първия ден предизвика реакции с острите си изявления. С едно от тях бившият канадски пилот попита защо Даниел Рикиардо още е във Формула 1, след като от години не демонстрира достатъчно добра форма. Световният шампион за 1997 г. бе категоричен, че не отборите трябва да напасват колите към австралийския състезател, а той да се адаптира към болидите и управлението им.

„Защо е още в F1? През последните четири-пет години слушаме едно и също нещо: „Трябва да направим колата по-добра за него, бедният той“. Съжалявам, но не. Това е Формула 1. Може би полагаш усилия за пилот като Люис Хамилтън например, който е спечелил множество шампионати, но не и за състезател, който не се справя“, заяви Вилньов

„Ако не се справяш, прибери се вкъщи и някой друг ще заеме мястото ти. Винаги е било така в спорта. Това е върхът на автомобилния спорт и няма причина да продължават да му търсят извинения“, продължи Вилньов пред незнаещите как да реагират негови колеги за уикенда на пистата „Жил Вилньов“.

„Всички говорите за първия му сезон или първите му две години в спорта. Той побеждаваше един изхабен [Себастиан] Фетел, опитващ се да открива някакви чудеса, за да направи колата си такава, че да печели и превръщаш уикендите си в хаос. След това побеждаваше в продължение на половин сезон [Макс] Верстапен, който тогава бе на 18 години и тъкмо започваше да се състезава. И това беше. Рикиардо спря да побеждава когото и да е след това. Според мен имиджът му го задържа във Формула 1 в по-голяма степен, отколкото резултатите му“, допълни Вилньов.

Жак Вилньов не за пръв път изразява мнението си за Даниел Рикиардо

Той реагира при връщането на австралиеца на грида като титуляр след уволнението на Ник де Врис след едва 10 старта през сезон 2023.

„Забележително е как един Инстаграм и голяма усмивка са достатъчни за връщане в F1. Просто невероятно. Нито един друг пилот не е успявал да го стори след четири толкова ужасни сезона във Формула 1. Рикиардо изкара две ужасни години в Рено и два още по-трагични сезона в Макларън. Година почивка не бе добра идея. Подобно нещо могат да си позволят други пилоти, но такова нещо не се прави след четири лоши състезателни години“, каза тогава Вилньов.

След осем старта от началото на сезон 2024 Рикиардо е 14-ти в генералното класиране с 5 точки. Съотборникът му във Виза РБ Юки Цунода е десети с 18. Шасито на австралиеца бе сменено за Гран при на Китай заради съмнения относно това, с което започна сезона. Формата му на писта не се подобри значително след тази промяна.

В първите тренировки в Канада Рикиардо бе пети и заяви, че се чувства доста добре

„Точно преди първата сесия изглеждаше като че ли може и да не караме. Затова съм доволен, че все пак успяхме да направим някакви обиколки. Общото усещане е, че сме в добра позиция и според мен не е нужно да правим кой знае какво. Само да напаснем настройките“, коментира Рикиардо.

При връщането си в Гран при като титуляр Рикиардо не скри, че надеждата му е да стане отново пилот на Ред Бул. Бе му поставено условие да победи съотборника си, което той не успя да стори. Екипът от Милтън Кийнс пренебрегна и Цунода, решавайки да запази Серхио Перес за поне още два сезона.