Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вината за инцидента е по-скоро на Фетел според експертите

Вината за инцидента е по-скоро на Фетел според експертите

46
0

Инцидентът между Себастиян Фетел и Марк Уебър определено породи множество спорове и със сигурност ще бъде тема за разговор поне до Гран при на Канада. Кой трябва да поеме вината за инцидента все още не е ясно, все пак интересното е, че повечето англоговорящи колеги в падока обявиха германеца за виновник.

Доста интересни бяха коментарите и на настоящи и бивши пилоти, които обаче в никакъв случай не са толкова еднозначни.

“Себастиян мръдна в дясно, Марк за сметка на това пък не се помести и се стигна до удара”, коментира видяно след състезанието Нико Розберг. “За мен вината в по-голямата степен е при Фетел, въпреки че той бе с почти цяла дължина отпред. Това не трябва да се случва между съотборници.”

“Фетел избяга в дясно”, същото мнение споделяше и Мартин Брандъл. Същото сподели и Култард, но не на тяхното становище бе Еди Джордан.

“Не можем да хвърляме цялата вина върху Себастиян”, обясни своята гледна точка Джордан. “Може би маневрата му бе малко по-оптимистична от необходимото, но не можем с лека ръка да оправдаем Марк, защото нещата не са еднозначни. Уебър имаше проблеми, германецът бе значително по-бърз и бе вече с почти цяла кола пред него, а Марк не му остави никакво място. Видя се че Фетел дори излезе в тревата.”

 

“За една подобна глупост, винаги са необходими двама”, коментира и бившият пилот на Ероуз, Марк Шурер, който сега коментира за Premiere. “Уебър не остави никакво място, не можеш просто да изхвърлиш съотборника си на поляната.

Фетел пък трябваше да държи линията при положение, че съперникът му не мърда. Но тогава нямаше да може да влезе в завоя и може би щеше да извади двамата от състезанието. В момента, когато Фетел бе с повече от половин кола пред Уебър, австралиецът не остави никакво място. Той продължи да притиска, защо караш в средата на трасето при положение, че вече си отзад и трябва да се съобразяваш с този пред теб? Уебър просто не искаше да се признае за победен.”

В Ред Бул все още никой не бърза да раздава присъди и да набеждава някого от двамата пилоти. Все пак рейс инженерът на Уебър, Сайрън Пилбийм е заявил пред ръководството на тима, че е трябвало Марк да бъде предупреден за атаката на Фетел?!?!? С две думи, Уебър го бил видял в последния момент.

“Ако не го беше видял, нямаше да го изкара от пистата”, контрира подобни доводи Шурер. “Уебър много добре знаеше, че ще бъде атакуван. Когато някой ти влезе по подобен начин в струята и излезе с половин и повече кола пред теб, все някога трябва да се откажеш и може би после да атакуваш, както направи Хамилтън. Грешката на Уебър бе че не се помръдна и на милиметър, а тази на Фетел че се опита да си подготви завоя и мръдна в дясно.”