Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вината за пропуснатото наказание на Маса е на новата система за стартиране

Вината за пропуснатото наказание на Маса е на новата система за стартиране

31
0

Новата система с транспондери, както и недостатъчно бдителните маршали са причините фал-стартът на Фелипе Маса в Белгия да остане ненаказан.

Бразилецът обясни в падока на Монца, че изобщо не е разбрал, че е настъпил линията си за стартиране, тъй като седи прекалено ниско в своето Ферари.

Същевременно електронната система за контролиране на стартиращите също не е подала сигнал за проблем и тъй като никой от конкурентите на Ферари не подаде контестация до неделя вечерта, резултатите от състезанието на Спа бяха обявени официално и Маса вече нямаше как да получи наказание.

Тази година системата за стартиране е изцяло нова и транспондерите на всяка една от стартовите позиции са много по-силни отпреди, за да може един фалстарт да бъде засечен безпроблемно дори ако пилотът не е позиционирал колата си абсолютно точно в центъра на „кутията“ си за стартиране. При Маса обаче нямаше класически фалстарт, тъй като той тръгна след като светнаха зелените светлини. Проблемът обаче бе в това, че преди старта колата му бе спряна доста по-напред, отколкото трябва. Но тъй като новите транспондери са много силни, този на асфалта и този на колата са успели да се свържат, въпреки разстоянието помежду си и съответно системата не е отчела нищо нередно. Вина естествено имат и стюардите на трасето, които не са отчели очевидната грешка на Маса.

„Погледнах към маршала, който стоеше отстрани, той пусна знамето си долу, което за мен е сигнал, че всичко е наред“, обясни Маса.