Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Виновен ли беше Шумахер в Монако?

Виновен ли беше Шумахер в Монако?

66
0

Медиите и специалистите се разделиха около това, дали Михаел Шумахер е имал право да изпревари Фернандо Алонсо в Монако.

В крайна сметка стюардите, сред които и бившият опонент на германеца Деймън Хил, решиха да накажат седемкратния световен шампион за изпреварване по време на кола за сигурност. В интерес на истината обаче колата се бе прибрала вече в пита, а дисплеите пред пилотите казваха, че пистата е чиста. Действително по трасето бяха показани зелени флагове и светлини.

Бившият пилот от Формула 1 Марк Шурер коментира пред немската агенция СИД: „Според мен стюардите направиха грешка, защото показаха зелени флагове.“

Италианската преса обаче не бе на такова мнение.

Той не е ли на 41 години“ – питат риторично от „Тутоспорт“. „Той би трябвало да е наясно с правилата досега.“

Шефът на Епсилон Еускади Хоан Вияделпрат написа в колонката си в „Ел Паис“, че маневрата на Шумахер е била „фундаментална грешка“, докато бившият пилот Кристиан Данер е на мнение, че грешката е на ФИА заради зелените флагове.

От „Билд“ публикуваха снимка, на която се вижда, че Шумахер преминава покрай зелена светлина в Раскас, въпреки че Стефано Доменикали смята, че състезанието е завършило „при жълти условия“ (т.е. в условията на жълти флагове, когато са забранени изпреварванията).

Алонсо пък казва, че веднага е бил сигурен в това, че конкурентът му ще бъде наказан. По този повод испанецът коментира пред spox.com: „Затова и го пуснах… Отборът ми каза, че нямаш право да изпреварваш. Исках да се опитам да задмина Люис Хамилтън, но ми казаха, че нямам право.“