Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Водафон напуска Макларън заради Бахрейн?

Водафон напуска Макларън заради Бахрейн?

49
0
Дженсън Бътън

Водафон са взели решение да прекратят договора си с Макларън заради миналогодишната Гран при на Бахрейн, твърди британският вестник Таймс. Телекомуникационната компания предсрочно прекратява контракта си с отбора от Формула 1 с официалното обяснение, че пренасочва фокуса си в други бизнес аспекти.

Ден след съобщението от тима публикацията в Таймс твъди, че решението на Водафон е взето „след провеждането на проучване на миналогодишната Гран при на Бахрейн“. Доста време преди състезанието се водеше дискусия дали то изобщо да се провежда заради политическите размирици в страната. В крайна сметка кръгът премина почти без инциденти.

В Макларън освен това дял има държавната бахрейнска компания Мумталакат Холдинг.

Главният търговски директор на Водафон Мортен Лундал настоява, че решението е взето единствено, защото марката „има по-малка нужда от този тип представяне в бъдеще“.

Компанията обаче ревизира обвързаността си с Формула 1, след като Гран при на Бахрейн се проведе въпреки сериозните сблъсъци, в които хиляди протестиращи срещу правителството се конфронтираха с полицията. Корпоративни спонсори като Водафон изтеглиха гостите си и спряха плановете си, но не можеха да премахнат брандировките си от атомобилите заради структурата на сделката си с екипа. Точно този концерн е особено чувствителен към събитията от Арабската пролет, след въоръжени представители на властите го принудиха да затвори мрежата си в Египет през януари 2011 г. и изпратиха текст съобщение от името на правителството на Мубарак да се „борим срещу предателите и престъпниците“ – се казва още в материала.

Смята се, че компанията Телмекс на Карлос Слим (която подкрепя Серхио Перес) е фаворит да замени Водафон в Макларън. Ролекс и Емирейтс също имат оферти според Таймс.