Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Водещите пилоти искат подобрение на възможностите за изпреварване

Водещите пилоти искат подобрение на възможностите за изпреварване

41
0

Водещите пилоти във Формула 1 обявиха след Гран при на Бразилия, че трябва да се работи по подобряването на възможностите за изпреварване. По време на надпреварата Люис Хамилтън остана крайно недоволен от невъзможността да атакува съотборника си в Мерцедес Нико Розберг. Британецът твърдеше, че за да го доближи плътно, трябва да натиска здраво и да претовари гумите си, заради което след това темпото му спада и той няма шанс да опита маневра за изпреварване.

Въпреки че изкара самотно състезание на 3-а позиция, Фетел също заяви, че трябва да се работи в посока изпреварванията да са по-възможни. Според пилота на Ферари това най-лесно може да се постигне чрез повече механично сцепление от едни по-широки гуми, което за има повече влияние отколкото аеродинамиката на болидите.

„Като цяло, за да следваш кола по-близо, се нуждаеш от повече механичен грип, каза Себастиан. – Как да направим това: Имаме нужда от по-добри гуми, с които да можем да караме по-бързо. Пилотите искат да са по-бързи. Решението е просто. Но за жалост ситуацията е политическа. Има различни интереси от различни хора. Редно е да дадем шанс на Пирели да подобрят гумите, но трябва и да правим тестове. Но ако не можем да постигнем съгласие, е трудно да направим прогрес.

Хамилтън, който смяташе, че има темпото да победи Розберг, заяви, че трябва да има промени. Но проблемът е в това, че неговите оплаквания може да не бъдат чути: „В края на краищата няма значение какво казваме, защото може би нищо няма да се случи, заяви британецът. – Големите босове вземат решенията, а дали те са правилните или не, е друго нещо. За феновете не е вълнуващо да гледат.”

Победителят в надпреварата в Бразилия Розберг не бе толкова критичен по темата, но е съгласен, че промени са необходими. „Трябва да подобрим спорта, въпреки че не знам как са битките в дъното на колоната, коментира Нико. – Винаги е трудно да са изпреварва във Ф1. С DRS направиха прогрес, но трябва още да работим.”