Начало Formula E News Водещите пилоти от Формула Е искат за Монако да се използва конфигурацията...

Водещите пилоти от Формула Е искат за Монако да се използва конфигурацията от F1

63
0

Формула Е трябва да използва конфигурацията на трасето в Монако, която е традиционна за Формула 1. Това смятат водещите пилоти в електрическия шампионат Себастиан Буеми и Лукас ди Граси. За Формула Е пистата има остър десен завой точно преди да се влезе в първия и за F1 Сент Дево, след което конфигурацията отвежда пилотите към права, която отвежда състезателите към шикана след тунела.

Връзката с него става чрез фиба. До финала се кара на традиционното за Формула 1 трасе, като се минава през завоя Табак, шикана при басейна, Раскас и се отива към последния десен завой. Монако приема Формула Е за втори път след сезон 2014/2015, като се очаква състезание през следващия сезон отново да няма.

Според Буеми и Ди Граси при завръщането в календара за сезон 2018/2019 г. организаторите в Монте Карло трябва да използват конфигурацията за Формула 1. Според Буеми това ще бъде много по-добре за пилотите, а освен това ще покаже развитието на технологията на електрическите коли. Според него заради качването от първия завой към Масене няма да се хаби повече енергия от нормално.

Ди Граси също е на подобно мнение, като по думите му колите дават постоянна мощност от 170 kW (228 конски сили) в състезателен режим, независимо дали колите се изкачват или се спускат. Според него също така трасето е много по-подходящо в този си вид за Формула Е, отколкото за Формула 1, тъй като е спънато и късо за мощните турбо болиди.