Начало Автомобилни новини Volvo също отлага края на двигателя с вътрешно горене

Volvo също отлага края на двигателя с вътрешно горене

495
0
Volvo V60 Recharge

Volvo преосмисля стратегията си за електрически автомобили за следващото десетилетие. Възможно е утвърдените модели да останат в производство по-дълго и да бъдат добавени нови хибридни автомобили.

През лятото на 2021 г. тогавашният главен изпълнителен директор на Volvo Хакан Самуелсон обяви, че до 2030 г. Volvo „ще се превърне в чисто електрически премиум производител“. Три години по-късно новият главен изпълнителен директор на Volvo Джим Роуън казва по тази тема едно голямо „да, но“. Защото Volvo не е имунизирано срещу актуалната тенденция – нежеланието да се купуват електрически автомобили и ренесансът на plug-in хибридите, особено в Китай и САЩ.

Volvo също се сблъсква с отлив на купувачи

На инвеститорска конференция Роуън направи изявление, сходно с онези, които в последно време чуваме и от други компании: Пътят към чисто електрическо задвижване е правилен, но клиентите вероятно все още не са готови за желаната голяма промяна. Ще е необходимо време, за да се преодолее пропастта към електрическо задвижване в различните части на света.

 

Според Роуън хибридите са „солиден мост за нашите клиенти, които все още не са готови да преминат към пълна електрификация“. И още: „Нашите plug-in хибриди и меки хибриди продължават да бъдат много силни и популярни сред клиентите. Ние ще продължим да инвестираме в тази моделна гама.“ Automotive News цитира по този въпрос неназован американски дилър. Според него се очаква автомобилите Volvo с двигатели с вътрешно горене да се предлагат в САЩ и след 2030 г. „Трябва да го направим, в противен случай ще умрем“, казва дилърът. Той продължава: „Volvo прекали с тази стратегия за чисто електрически автомобили“.

Нови платформи на за хибридни модели от Geely

Поради това Volvo възнамерява да продължи да инвестира в plug-in хибридни модели и в бъдеще. Обсъждат се и платформи от компанията майка на Volvo – Geely. Едва през май 2024 г. Geely основа заедно с Renault съвместното предприятие Horse Power Limited. В бъдеще то ще разработва PHEV платформи за множество автомобилни марки.

Освен това Volvo също има своя собствена платформа SPA. На нея са базирани множество PHEV модели на марката, като например V90 Recharge.  Платформата се смята за зряла и перспективна за бъдещето. Поради това тя би могла да бъде модернизирана и за следващите поколения на XC60 & компания.

Промяната в стратегията идва и с оглед на катастрофалното развитие на пазара в САЩ. От януари до юни броят на продажбите на електрическите модели XC40 и C40 (предлагани тук като EX40 и EC40) намаля с около 75%. В допълнение към намаляващия интерес на клиентите една от причините за спада беше ценовата война, предизвикана от Tesla. Сега EX40 струва с около 10 000 долара повече от подобен Model Y. През първата половина на годината Volvo продаде на огромния пазар в САЩ по-малко от 2000 електрически автомобила.