Начало Автомобилни новини Volvo Trucks обнови и Volvo FM

Volvo Trucks обнови и Volvo FM

213
0
Volvo FM

Volvo Trucks представи обновената версия на универсалния камион за регионален превоз и дистрибуция – Volvo FM. Сред основните предимства на FM са ефективност, универсалност и възможност за персонализиране.

Новият Volvo FM може лесно да бъде персонализиран, така че да отговаря на индивидуалните потребности. Ако използваме футболен език, FM е този безценен универсален играч, който играе брилянтно там, където е необходимо – коментира президентът на Volvo Trucks Клас Нилсон.

Новият Volvo FM ще бъде пуснат на пазара с широка гама от 11 и 13-литрови двигатели, отговарящи на изискванията на Euro 6 – те влизат в сила от началото на 2014 г. Двигателят D13 се предлага в диапазона от 420 до 500 конски сили, а D11 покрива диапазона на мощностите от 330 до 450 конски сили.

Volvo FM идва с подобрената кабина и иновативната кормилна система Volvo Dynamic Steering. Тя комбинира електродвигател с електронно регулиране, монтиран на кормилния механизъм, с кормилно управление с хидроусилвател. Камионът е с по-малко собствено тегло, нови конфигурации на предните и задните мостове и увеличена универсалност на шасито за лесно надстрояване. Подобреното окачване е друга усъвършенствана функция, която допринася за отлично поведение на пътя.

Пространството и интериорът в кабината са проектирани така, че в центъра на вниманието е водачът. Резултатът е ефективно, ергономично и безопасно работно място с увеличено пространство за водача и по-голяма вместимост за багаж. Кабината е изработена от стомана с висока устойчивост на разтягане и е преминала изпитания съгласно най-строгите норми за безопасност в света. FM може да бъде оборудван и със системата за предупреждение за челен удар, функционираща на базата на радар или камера.

Подобрени са и характеристиките на фаровете, както при късите, така и при дългите светлини. Клиентът може да избере и биксенонови, и активни светлини, които осигуряват по-добра видимост в тъмното чрез насочване на светлинните снопове в посоката, в която завива товарният автомобил.

Също като новите Volvo FH и Volvo FH16, и FM разполага с възможности за дистанционна диагностика като чрез безжична връзка сервизът може да осъществява наблюдение над износването и състоянието на отделни ключови компоненти. Така Volvo Trucks може да гарантира максимален пробег на собственика на товарния автомобил. Друга нова функция е възможността за изтегляне на новото приложение My Truck, което позволява на самия водач да управлява и наблюдава дистанционно някои от функциите на товарния автомобил, включително да пуска от разстояние отоплението или охлаждането в кабината.

Volvo FM ще бъде показан за първи път на изложението за товарни автомобили в Бирмингам през април 2013 г. Производството за европейски клиенти ще започне през септември 2013 г.