Начало Автомобилни новини VW ID.Buzz Green: Допълнителен пробег и други неща

VW ID.Buzz Green: Допълнителен пробег и други неща

38
0
VW ID.Buzz Green

Този ID.Buzz, трансформиран в съответствие с изискванията за устойчивост, може да се похвали не само с части от истинско дърво, зелени спирачни апарати и устойчиви гуми, но и с мощен слънчев покрив. И с гаранция за добавъчен пробег.

Стажанти от търговската компания на Volkswagen (Group Retail) и Volkswagen Лекотоварни автомобили работиха в екип, преобразявайки напълно един ID.Buzz. За да направят електрическия бус възможно най-устойчив, те го разглобиха напълно и го построиха наново от нулата. Историята се разви от февруари 2023 г. във Volkswagen Automobile Hannover.

„Нашите стажанти работиха по ID. Buzz Green, за да демонстрират нагледно и осезаемо как си представят един устойчив ID. Buzz и какви идеи имат за технологиите, каросерията и оборудването, интериора и обзавеждането“, казват от компанията. Особено важно е идеите да не са просто идеи, а всички части да са и напълно функционални. „Може би някои от идеите дори ще намерят своето място в бъдещите продукти на Volkswagen Group“.

Части на каросерията от естествени материали

ID.Buzz Green действително има някои интересни детайли. Предната и задната врата например са изработени от материала EcoRein, състоящ се от ленени влакна. Той е лек, устойчив и в бъдеще може да замени синтетични материали, като пластмаси, стъклофазер или карбон. За обработка (ламиниране) екипът е използвал биологична полиестерна смола.

Единичните седалки на ID.Buzz Green са покрити с органична изкуствена кожа, наречена „Skai Evida“. Тя се състои до 80% от естествени и възобновяеми суровини. Съответно редица интериорни компоненти, като например панелите и бутоните на волана, са изработени от дърво. Стажантите са заменили стандартния изолационен материал с органоида Almwiese („алпийска ливада“), самолетен шперплат или памук от рециклирани черни тениски.

Аромат на цветя, слънчева енергия

Органоидът Almwiese се състои от пресовано естествено алпийско сено и венчелистчета от маргаритки, калуни, метличини, слънчогледи, лавандула и рози. Твърди се, че пъстрата повърхност излъчва аромат на естествено сено и освежава климата в интериора. За допълнително освежаване има кафемашина, която поне на външен вид също е устойчива. Тя черпи енергия изключително от литиево-йонна батерия, която осигурява 3,0 кВт мощност чрез 220-волтов контакт. Акумулаторът се зарежда от фотоволтаичните модули на покрива на автомобила.

Върху ID.Buzz Green е монтиран соларен покрив с мощност около 500 Wp. Щом междинната батерия се напълни, слънчевата енергия започва да се зарежда във високоволтовия акумулатор на ID.Buzz. В резултат бусът теоретично може да генерира допълнителна енергия от 1,5 кВтч на ден средно през годината. Това прави средно 4,3 километра пробег – или 1560 километра годишно. В слънчев ден соларният покрив събира електроенергия за цели 15 километра електрическо шофиране. В този подпроект партньор е Abt Sportsline, който представи своя соларен покрив за ID.Buzz още през 2023 г. Въпреки че ID.Buzz няма да може да обикаля из Европа със собствена слънчева енергия, все пак ще може да му се възхищаваме на предстоящите панаири, събития и изложения.