Начало Автомобили Weber Faster One

Weber Faster One

118
0

През март 2007 година стана дума за един уникален суперспортен прототип, а именно за компанията Weber Sportscars, за чийто модел се говореше, че вдига 400 км/ч. Доста нестандартно изглеждащият звяр бе една смес от въглеродни влакна, алуминий и конски сили. При данните за автомобила странният екстериор веднага може да бъде опростен. Сега Weber са доработили своя модел с още повече мощност и скорост, както и ново име – Faster One или F1.

Швейцарската фирма твърди, че F1 може да вдигне 420 км/ч, когато бъде поставен в подходящи условия. Това би означавало, че шри евентуално влизане в серийно производство, той трябва да бъде и най-бързият сериен автомобил. Автомобилът разчита за мощността си на LS7 агрегат, заимстван директно от Corvette Z06. След това двигателят е поставен между два компресора, благодарение на които мощността скача на 900 к.с. След това разбирате, че автомобилът тежи всичко на всичко 1100 кг, и става ясно защо съотношението маса към мощност е 1.22 кг/к.с.

Подобната на ракета мощност предоставя и аналогично ускорение – Weber споменават за ускорение до 100 км/ч със старт от място за 2.5 секунди, докато за общо 6.6 секунди можете да достигнете 200 км/ч. Данните не спират дотук – ускорението до 300 км/ч със старт от място отнема 16.2 секунди.

Отвътре в кокпита има серия джаджи, които по принцип са подходящи за състезателен автомобил. Просто да кажем, че упътването за колата ще изглежда нещо като някой данъчен закон по отношение на обем и комплексност.

Иначе задвижване на всички колела, dynamic power distribution и електронно контролирани диференциали помагат на водача да вкуси от страховития потенциал на Weber F1. Абсолютно точното разпределение на теглото 50 : 50 и изключително ниският център на тежестта също помагат на управлението според Weber. Масивните 12-точкови апаратчета за спирачките захапват 380-милиметрови дискове, които помагат на автомобила да спре от 100 км/ч за 30 м.

Weber F1 е облечен изцяло във въглеродни влакна, като отпред и отзад е специално стилизиран, за да се създава огромен натиск върху автомобила. При Weber F1 може да се твърди, че функционалността значително доминира над външния вид, което все пак придава на автомобила една странна и нестандартна красота. Цената никак не е малка – 1.57 милиона долара.