Начало Рали WRC ще има напълно нов кръг през 2014 г.

WRC ще има напълно нов кръг през 2014 г.

28
0
Logo,WRC

Календарът на световния рали шампионат ще включва напълно нов кръг, заяви рали директорът на ФИА Ярмо Махонен. Една от надпреварите-кандидати със сигурност ще бъде включена в първенството догодина. Махонен отказа да навлиза в подробности и отказа да потвърди намаляването броя на надпреварите от 13 на 12.

Официално не е обявявано също така кои страни кандидатстват за място във WRC. Смята се, че това са Бразилия, Китай и Полша. Присъствието на Роберт Кубица в шампионата засилва предположенията, че Полша е фаворит.

Ралито на страната вече е било два пъти част от световния шампионат – през 1973 и 2009 г. Мико Хирвонен спечели надпреварата преди четири години.

Кубица кара във WRC2 със Ситроен. Шефът на тима Ив Матон сподели по-рано през сезона, че има възможност той да стигне най-високото ниво, но решение ще бъде взето едва в края на състезателната година. Самият пилот повтаря вече неколкократно, че в момента е съсредоточен върху трупането на опит на непознатите за него настилки. Кубица има две победи във WRC2 (на Акрополис и Сардиния). Тазгодишното рали Полша пък е част от европейския шампионат и ще се проведе през септември.

Бразилия и Китай от своя страна са ключови пазари за автомобилните марки. Очаква се в скоро бъдеще и те да бъдат включени в календара.

– Не искам ралита да влизат в списъка като предварителни. Ето защо решихме да отложим решението за утвърждаване на календара. Искаме всичко да е ясно и очакваме един от кандидатите наистина да бъде включен – заяви Махонен пред autosport.com.