Начало Top Moto News WSBK актуализира календара за сезон 2024

WSBK актуализира календара за сезон 2024

98
0
WSBK 2024
снимка, Пирели

WSBK актуализира календара за сезон 2024. Днес световният шампионат обяви, че планираното състезание на пистата Балатон парк няма да се проведе. На негово място идва португалската писта Ещорил, която ще приеме предпоследния кръг от кампанията.

В края на миналия октомври WSBK оповести първоначалната версия на календара за сезон 2024. В него фигурираха 12 старта на територията на Европа и Австралия. В календара липсваше трасето в Индонезия. Същевременно бяха добавени две чисто нови писти- Кремона (Италия) и Балатон парк (Унгария)

Днес WSBK публикува новата версия на календара за тази година. Той отново съдържа 12 кръга, както беше според предварителния план на Дорна и ФИМ.

Тазгодишната кампания в WSBK започна на пистата Филип Айлънд. Около месец по-късно се проведе старта на пистата Каталуния. После керванът на шампионата се насочи към Нидерландия и Асен. По-късно стана ясно, че легендарното трасе остава част от календара поне до 2031 г.

Миналия месец нямаше стартове от световния Супербайк шампионат. Кръг №4 ще се проведе следващия уикенд на пистата Мизано. Месец по-късно WSBK се насочва към Великобритания и пистата Донингтън парк. Веднага след това шампионатът продължава с кръг №6 на пистата Мост в Чехия.

Във втората седмица на август идва първия кръг в Португалия. За разлика от миналата година, стартът в Портимао ще се проведе в разгара на лятото, а не през есента. Две седмици по-късно WSBK трябваше да се състезава на чисто новата унгарска писта Балатон парк.

Още в началото на пролетта се появиха спекулации, че Балатон парк ще бъде извадена от календара на WSBK. За съжаление, трасето в Унгария не получи навреме нужната хомологация от ФИМ. По този начин състезанията на Балатон парк няма да се проведат тази година.

В началото на септември Супербайк се завръща в Маникур. Френското трасе удължи договора си с още няколко години през май. После WSBK се насочва към Кремона. Италианското трасе трябва да получи хомологация от ФИМ. Преди няколко седмици тук се проведоха първи тестове. Седмица по-късно WSBK се насочва към втория испански кръг на пистата Моторланд Арагон.

Предпоследният кръг от сезон 2024 в WSBK ще се проведе в Ещорил. Португалската писта се завръща в календара след двугодишно отсъствие. Последният старт тук се проведе в началото на сезон 2022. Седмица по-късно кампанията завършва на добре познатата испанска писта Херес.