Начало Избрани Унгария откри нова писта за автомобилни състезания

Унгария откри нова писта за автомобилни състезания

932
0
Унгария
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Унгария откри нова писта за автомобилни състезания. Новото модерно съоръжение в страната от Централна Европа носи името „Балатон парк“ и е разположено до едноименното езеро. Целта на ръководството на трасето е да получи най-високата категория на ФИА и да приема състезания от F1.

Новата писта кандидатствала за лиценз на ФИА за клас 2. Той който позволява Балатон парк да приеме състезания с едноместни автомобили за младежи и спортни автомобили. Амбициите са пистата да отговаря и на изискванията на клас 1, които позволяват и евентуално провеждане на старт от F1.

Дължината на Балатон парк е 4.115 км. Пистата е с движение обратно на часовниковата стрелка и има 15 завоя. Шест от тях да леви, а останалите- десни. Пистата в Унгария разполага с постоянни места за 10 000 фенове и има възможност да увеличи на броя им до 120 000

Първото събитие, което ще се проведе на Балатон парк е „Porsche on Track“. Това е  двуседмична програма за шофиране и е част от честванията на 75-годишнината на немската марка, последвана от еднодневен Фестивал на мечтите на 10 юни.

Строежът на новото трасе в Унгария е започнал преди 4 години. Инвестицията по този проект е на стойност $200 млн. Балатон парк е първата писта от Централна Европа, която получава толкова висока оценка от ФИА и разполага с толкова сериозна инфраструктура

Пистата се надява да приема международни състезания от 2024 г. Очаква се около Балатон парк да бъде построен музей, както и четиризвезден хотел.

Трасето в Унгария бе изпробвано от Джанкарло Фисикела. Бившият пилот на Джордан, Рено, Форс Индия и Ферари сподели първите си впечатления след като направи няколко тура на Балатон парк.

„Карах за първи път на пистата Балатон парк и бях впечатлен от нейния характер. Пистата наистина притежава всичко – вълнуваща смесица от високоскоростни завои, предизвикателни виражи и страхотни шикани. Това е трасе, което се движи добре и ви дава страхотно усещане за състезание“, сподели Фисикела.

„Първият завой и краят на задната права са най-добрите места за изпреварвания. Като цяло Балатон парк е едно истинско удоволствие за шофиране“, добави италианецът.

Президент на пистата е Чанош Нисани. Израелецът кара автомобил на Минарди по време на уикенда за Гран при на Унгария 2005 и е баща на пилота от F2 Рой Нисани.

„Много сме горди, че празнуваме официалното откриване на Балатон парк. Това е уникален проект, който започна като мечта и вече е реалност благодарение на непоколебимия ангажимент на Balaton Park Group“, заяви един от членовете на борда на директорите на пистата Джанпаоло Матеучи.

„Основната фаза на строителството започна преди четири години. Тя беше изпълнена с особено внимание към безопасността, иновациите и със специална грижа за околната среда. Готови сме да бъдем домакини на международни събития в областта на моторните спортове. Пистата Balaton Park Circuit е изградена в съответствие с най-високите стандарти, изисквани от регламентите на ФИА и ФИМ“, добави Матеучи.

Балатон парк е проектирана от унгарския архитект Ференц Гулачи.

„Проектирах трасето, като имах предвид три аспекта- безопасност, предизвикателство за състезателите и устойчивост. Радвам се, стигнахме до този момент, в който пистата е готова за използване. Сега първият флаг вече може да бъде развят“, каза Гулачи.

Очаква се Балатон парк да бъде сериозна конкуренция на другата състезателна писта в Унгария- Хунгароринг. Трасето край Будапеща приема стартове от F1 от 1986 г. има договор до 2027 г. След това има вероятност Гран при на Унгария да се премести край езерото Балатон.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Balaton Park Circuit (@balatonpark)