Начало Top Moto News WSBK: Баутиста остава пилот на Дукати и през сезон 2023

WSBK: Баутиста остава пилот на Дукати и през сезон 2023

199
0
Алваро Баутиста, Дукати
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста остава пилот на Дукати и през сезон 2023. Испанецът удължи своя договор с италианската марка и отново ще бъде в нейните редици в световния Супербайк шампионат (WSBK).

Баутиста се намира в прекрасна форма, откакто се завърна в тима на Дукати през началото на 2022 г. Испанският ветеран прекара две години в заводски отбор на Хонда. Шестте му победи в първите 12 състезания в четири кръга го извеждат на първо място във временното класиране при пилотите. Баутиста води с 36 точки пред Джонатан Рей от Кавазаки. 37-годишният състезател спечели двете основни състезания на домашното трасе на Дукати Мизано.

Макар че предстоят още цели 8 кръга от сезон 2022 в WSBK, Баутиста и Дукати вече подписаха нов договор, Според него испанският пилот ще продължи да бъде начело на заводската атака на марката и през 2023 г.

Това ще бъде общо третият сезон на Баутиста в заводския екип на Aruba.it Дукати. Първоначално той се присъедини към отбора при дебюта си в сериите през 2019 г. след като си тръгна от MotoGP.

Въпреки че през тази година Баутиста направи експлозивен старт на кариерата си в WSBK и спечели безпрецедентните 11 поредни състезания, предизвикателството му за титлата в крайна сметка се провали, тъй като той избра да се присъедини към Хонда.

Испанецът спечели три подиума по време на престоя си в Хонда. За негово съжаление, моторът CBR1000RR-R просто не можеше да се мери със съперниците си. В крайна сметка той се завърна изненадващо в Дукати тази година, за да замени Скот Рединг. Британецът реши се присъедини към БМВ.

Много съм щастлив, че ще мога да продължа поне още една година с отбора Aruba.it Дукати. Този екип е като мое второ семейство“, каза Баутиста.

Винаги съм се чувствал добре в отбора. Откакто се завърнах, чувствата са още по-положителни, отколкото през сезон 2019. Когато нещо работи толкова добре, можем само да продължим да работим и да гледаме напред. Чувствам, че все още съм на върха. Вярвам, че все още мога да дам много на всички в Дукати.“

„Мисля, че това е най-добрият момент в кариерата ми от физическа и психическа гледна точка. Също така се радвам, че ще продължа да работя с Дукати. Това е много важна марка, ориентирана към технологиите и винаги търсеща развитие. Гордея се, че съм част от този проект и този отбор.“

Докато Баутиста има договор за сезон 2023, бъдещето на неговия съотборник Михаел Рубен Риналди не е толкова сигурно след неубедителния старт на втория му сезон в заводския отбор.

Досега италианецът е спечелил само два подиума. Те бяха  на родна земя в Мизано. Все пак че резултатите му са достатъчни, за да помогнат на Дукати да бъде на първа позиция при конструкторите.

Един от потенциалните заместници на Риналди е Данило Петручи. Бившият пилот от MotoGP в момента кара мотор на Дукати в американския шампионат Мото Америка. Петручи е най-вероятният кандидат за мястото до Баутиста, стига от Дукати решат да освободят Риналди.