Начало Top Moto News WSBK: Баутиста спечели суперпол надпреварата в Асен

WSBK: Баутиста спечели суперпол надпреварата в Асен

12
0
Алваро Баутиста
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста спечели суперпол надпреварата в Асен. Пилотът на Дукати записа втори успех от началото на сезона в WSBK. Втори финишира съотборникът на Баутиста Николо Булега, а трети остана Алекс Лоус с Кавазаки.

Асен е домакин на кръг №3 от сезон 2024 в световния Супербайк шампионат (WSBK). Състезателният уикенд се провежда на писта с дължина 4.542 км и разположена до едноименния град. Това е едно от традиционните трасета, които приемат стартове от WSBK

Вчера се проведе първия старт на Асен. Победител в него стана новобранецът Николас Спинели. Италианецът заложи на рискована стратегия и в крайна сметка се справи най-добре в съкратената надпревара при променливи условия.

Времето преди началото на суперпол надпреварата в Асен беше хладно, но сухо. Температурата на въздуха беше около 10 градуса, докато на тази на асфалта- 14. Трасето беше напълно сухо, което позволи на пилотите от WSBK да използват сликовете на Пирели.

Булега имаше най-добра стартова реакция и поведе след преминаването на първите няколко завоя на пистата в Асен. Италианецът беше следван от Рей, Гарднър, Сам Лоус, Баутиста, Локатели, Яноне, Ван дер Марк Разгатлиоглу и Алекс Лоус. Спинели се движеше в по-задната част на колоната.

Булега водеше колоната след първите 2 тура от суперпол състезанието в Асен. Италианецът започна да се откъсва спрямо своите съперници. Втори беше Рей, следван от Алекс Лоус, Разгатлиоглу, Гарднър, Сам Лоус, Риналди, Баутиста, Локатеи и Ван дер Марк.

Булега остана начело след преполовяването на квалификационното състезание в Асен. Двукратният WSBK шампион записа най-бързата обиколка и направи няколко изпреварвания, включително срещу Алекс Лоус и Рей. Баутиста започна да топи аванса и на своя съотборник. Същевременно от надпреварата отпаднаха Тито Рабат (Пучети Кавазаки) и Адам Нородин (MIE Хонда).

2 тура преди финала Баутиста настигна и изпревари Булега. Испанският ветеран се движеше с невероятно темпо и веднага отвори разлика спрямо съотборника си. Зад тях имаше оспорвана борба за третото място. В нея участваха Рей, Гарднър и братята Лоус.

Баутиста в крайна сметка спечели суперпол състезанието на пистата Асен. Пилотът на Дукати записа втора победа за тазгодишната кампания. До него на подиума се качиха Булега и Алекс Лоус. Британецът спечели третото място след изпреварване в последния шикан.

Четвърти финишира Реми Гарднър (GRT Ямаха), следван от Джонатан Рей и Андреа Локатели с (Ямаха). Място в челната десетка намериха още Сам Лоус (MarkVDS Дукати), пилотите на БМВ Михаел ван дер Марк и Топрак Разгатлиоглу, както и Скот Рединг от отбора на Bonovo БМВ.